Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2024

Sterke groei aantal zelfstandigen in Onderwijs en Zorg en welzijn

Nederland staat in de top 5 Europese landen met het hoogste aandeel zelfstandigen in de beroepsbevolking. En zal daar nog wel even blijven staan gezien de groei die het al jaren laat zien. Tussen 2013 en 2023 steeg het aantal van 1,2 miljoen naar 1,6 miljoen zo laten cijfers van UWV zien. 

Beeld Sterke groei aantal zelfstandigen in Onderwijs en Zorg en welzijn

De drie arbeidsmarktregio’s met het hoogste aandeel zelfstandigenbanen zijn Gooi en Vechtstreek (30 procent), Zuid-Kennemerland en IJmond (28 procent) en Noord-Holland (27 procent) zo meldt Binnenlands Bestuur op basis van het UWV-onderzoek.

De mate waarin het aantal banen van zelfstandigen naar verwachting de komende twee jaar toeneemt, verschilt per regio zo laat het onderzoek zien. Volgens de prognoses behoort het Rijk van Nijmegen tot de regio’s met de sterkste groei. In die regio zijn de sectoren onderwijs en zorg en welzijn sterk vertegenwoordigd. Sectoren die bovenmatig te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt, wat een verklaring voor de groei kan zijn aldus de onderzoekers.

Typen zelfstandigen

De meesten zijn zzp'ers, bijna 4 van de 5. Deze groep is ook het sterkst toegenomen: 38 procent. Het aandeel zelfstandigen met persoon is 21 procent. Deze groep groeide met 8 procent.

Nederland staat in de top 5 van Europese landen met het hoogste aandeel zelfstandigen in de werkzame beroepsbevolking. Nederland staat op de vijfde plek met 16,2 procent zelfstandigen – dubbel zo veel als in Denemarken, Duitsland en Luxemburg.

Lees hier meer over verdeling sectoren en percentage zelfstandigen in de EU.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.