Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2016
  • Daphne Smit

Gelijk loon voor gelijk werk binnen Europa

Werknemers die hetzelfde werk verrichten kunnen binnen de EU nog steeds een verschillend salaris hebben omdat alleen de ‘harde kern’ van de arbeidsvoorwaarden geldt. Dat gaat veranderen, maakte de Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken Marianne Thyssen bekend.

Om dit mogelijk te maken stelt de Commissie voor om de detacheringsrichtlijn aan te passen. In juni 2015 stuurde minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een voorstel voor een verandering van de detacheringsrichtlijn naar Thyssen. Dit voorstel werd door zes andere landen gesteund: Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk.

De detacheringsrichtlijn is bedoeld om het werken in een ander EU-land gemakkelijker te maken. De richtlijn leidt er in de praktijk echter ook toe dat werknemers uit andere EU-landen onder het mom van een detachering langere tijd tegen lagere lonen aangesteld worden dan werknemers uit Nederland.

Aanpassingen

De Commissie stelt voor de detachering van een Europese werknemer te beperken tot twee jaar. Daarna krijgt de gedetacheerde werknemer dezelfde arbeidsvoorwaarden als ieder ander die in het land werkt. Ook krijgen buitenlandse uitzendkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden als nationale uitzendkrachten. De Commissie stelt verder voor dat lidstaten mogen eisen dat onderaannemers hetzelfde loon betalen aan hun werknemers als de opdrachtgever.

Minister Asscher: “Dit is een belangrijke volgende stap om het vrije verkeer van werknemers eerlijker te maken in Europa. Het kabinet heeft er hard aan gewerkt om gelijke beloning voor gelijk werk in Brussel tot een prioriteit te maken.” Het kabinet is voorstander van een sterk Europa waar werknemers en bedrijven makkelijker over de grens kunnen werken en werknemers tegelijkertijd beter beschermd worden. De minister wil daarom al langere tijd de richtlijn aanpassen.

Het kabinet zal binnen drie weken een reactie op de voorstellen van Thyssen aan de Tweede Kamer sturen. Asscher zal, als voorzitter van de Raad, tijdens de Informele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid op 19 en 20 april in Amsterdam inventariseren hoe andere lidstaten tegen de voorstellen aankijken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.