Eerstedagsmelding afschaffen?
Staatssecretaris Jan Kees de Jager onderzoekt of de zogeheten eerstedagsmelding (EDM) in bepaalde sectoren geschrapt kan worden. D66-leider Alexander Pechtold pleitte voor afschaffing van de regel, die bedoeld is om illegale arbeid tegen te gaan, maar die in de praktijk zinloos zou zijn, zo meldt Salarisnieuws.nl.
Het gaat om de plicht voor werkgevers om nieuwe werknemers bij de belastingdienst te melden voordat zij in dienst treden.
Volgens Pechtold moesten de werkgevers vorig jaar tussen de vijf- en zes miljoen meldingen doen, maar gebruikt de arbeidsinspectie die niet om illegale arbeid op te sporen. De inspectie gebruikt daartoe wel kopieën van paspoorten van werknemers op de werkplek. Pechtold vindt dat de verplichte melding de werkgevers onnodig opzadelt met werk.
Geen of een te late eerstedagsmelding. Wat zijn de gevolgen?
De inhoudingsplichtige moet een werknemer elektronisch aanmelden bij de Belastingdienst middels de EDM vóór aanvang van de werkzaamheden. Als de EDM niet of te laat wordt ingediend, kan de Belastingdienst een boete opleggen van € 1.134.
Hoe moet een werkgever een EDM doen?
De eerstedagsmelding moet een werkgever elektronisch doen. Dat kan op drie manieren.
- Via de internetsite van de belastingdienst.
- Met aangifte- of administratiesoftware.
- Door een belastingconsulent (of administratiekantoor).
De werkgever hoeft geen EDM te doen bij:
- uitzendkrachten die bij hem werkzaam zijn en die al via het uitzendbureau zijn aangemeld;
- personen die geen werkzaamheden verrichten, zoals uitkerings- en pensioengerechtigden;
- artiesten en beroepssporters die onder de regeling voor Artiesten en beroepssporters vallen (overeenkomst van korte duur);
- werknemers die binnen een samenhangende groep inhoudingsplichtigen van werkgever wisselen;
- meewerkende kinderen, waarvoor de bijzondere regeling voor meewerkende kinderen van toepassing is;
- werknemers die u onder een ander subnummer in de aangifte wilt gaan opnemen (bijvoorbeeld van L01 naar L02), zonder dat sprake is van een nieuwe dienstbetrekking.