Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

De gang van zaken bij loonbeslag

Werknemers kunnen tot over hun oren in de financiële problemen zitten. U komt daar meestal pas achter als er door een schuldeiser loonbeslag wordt gelegd op het loon van de werknemer. Wat valt onder het loonbeslag en wat niet?

Beeld De gang van zaken bij loonbeslag

Het loonbeslag wordt door de deurwaarder, in opdracht van een schuldeiser, uitgevoerd. Hij komt bij uw bedrijf langs om een executoriaal (er ligt al een vonnis bij de rechter) of conservatoir beslag (een bewarende maatregel) te leggen. Bij een conservatoir beslag is de schuldeiser verzekerd van betaling wanneer hij, na toestemming van de rechter, overgaat tot invordering.

 

Beslagvrije voet

De hoogte van het loonbeslag kan verschillen. Iedere werknemer heeft een beslagvrije voet. Dit wordt gezien als het minimum inkomen waar alle vaste lasten, zoals huur, levensonderhoud, ziektekostenverzekering, van moeten worden betaald. Op dit bedrag kan geen beslag worden gelegd. De hoogte van de beslagvrije voet is onder meer afhankelijk van de burgerlijke status (getrouwd, vrijgezel, alleenstaand met kinderen) en het eventuele inkomen van de partner. Naast het reguliere maandsalaris vallen ook het vakantiegeld, bonussen en een dertiende maand onder het loonbeslag. Eventuele onkostenvergoedingen vallen hier niet onder.

 

Tip

U bent verplicht het loonbeslag uit te voeren. Naast het zogenoemde beslagexploot ontvangt u van de deurwaarder een uitgebreide lijst met vragen. Die moet u binnen vier weken beantwoorden, ondertekenen en retourneren. Doet u dit niet dan loopt u het risico zelf te worden gedagvaard en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de gehele vordering. Verder bent u verplicht het loon dat onder het beslag valt van het salaris in te houden. Dit maakt u periodiek over naar de deurwaarder. Weigert u het loonbeslag na te leven keert u het loon toch uit, dan pleegt u een ‘onrechtmatige daad’. Ook dan kunt u door de schuldeiser aansprakelijk worden gesteld voor de gehele vordering op uw werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.