Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2010
  • Mr G.J. Kessels, TeekensKarstens advocaten notarissen

Bonus tijdens zwangerschapsverlof?

Moet een werkgever een bonus uitbetalen over de periode dat een werkneemster afwezig is wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof of tijdens afwezigheid wegens een zwangerschapsgerelateerde ziekte?

Beeld Bonus tijdens zwangerschapsverlof?

Op een arbeidsovereenkomst is een beloningsplan van toepassing op basis waarvan de werkneemster een bonus ontvangt afhankelijk van de bedrijfsresultaten en haar individuele prestaties. In het bonusplan is opgenomen dat bij langdurige inactiviteit de bonus naar rato wordt uitgekeerd.

 

In de periode tussen 2004 en 2007 heeft werkneemster tweemaal zwangerschaps- en bevallingschapsverlof genoten en is zij een periode afwezig geweest wegens zwangerschapsgerelateerde ziekte. Over deze perioden van afwezigheid heeft werkneemster geen bonus ontvangen. Die vordert zij nu, nadat de Commissie Gelijke Behandeling had geoordeeld dat er sprake was van discriminatie op grond van geslacht. 

 

Bonus afhankelijk van prestaties

De kantonrechter stelt de werkneemster in het gelijk. Het Hof Arnhem oordeelt echter anders: de bonus moet worden aangemerkt als loon, omdat deze mede afhankelijk is van de prestaties van de werkneemster. Omdat zij gedurende haar zwangerschap- en bevallingsverlof aanspraak kan maken op een Ziektewetuitkering en op de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting rust, is de werkgever niet gehouden om over die periode de bonus uit te betalen.

 

Wat betreft de periode van de zwangerschapsgerelateerde ziekte overweegt het Hof Arnhem dat de werkneemster op haar bonus kan worden gekort, op voorwaarde dat zij op dezelfde manier wordt behandeld als een mannelijke werknemer die afwezig is wegens ziekte.

 

Zwangerschap is geen ziekte

Uit vaste jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie volgt dat zwangerschap geen ziekte vormt en een zwangere werkneemster dus niet kan worden vergeleken met een zieke werknemer. Dit kan echter anders zijn als de werkneemster afwezig is vanwege een zwangerschapsgerelateerde ziekte.

 

Gerechtshof Arnhem, 27 april 2010, LJN: BM2034

 

Tip: Onder omstandigheden levert een korting op een bonus wegens afwezigheid gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof en gedurende een periode van zwangerschapsgerelateerde ziekte geen discriminatie op.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.