Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2015
  • Lianne Bouman

Belastingdienst stopt met WKA-depots inleners- en ketenaansprakelijkheid

Ter beperking van het bedrag waarvoor de inlener of aannemer aansprakelijk kan worden gesteld op basis van de inleners- en ketenaansprakelijkheid kan gestort worden op een g-rekening van de uitlener of de onderaannemer bij een bank, maar ook rechtstreeks bij de belastingdienst (WKA-depot). Dit laatste komt vanaf 1 januari 2016 te vervallen.

Beeld Belastingdienst stopt met WKA-depots inleners- en ketenaansprakelijkheid

Aanvankelijk was de bedoeling dat dit systeem vervangen zou worden door een nieuw depotstelsel (een wetsvoorstel hiervoor was al in 2009 aangenomen), maar eerder dit jaar berichtte de fiscus dat het depotstelsel geen doorgang zal vinden. Ook met rechtstreeks zou worden gestopt en er zou verder worden gegaan met een gemoderniseerd systeem van g-rekeningen. Of ook de g-rekeningen blijven bestaan is overigens onduidelijk.

Werkgroep

Vlak voor de zomer installeerde Financiën namelijk een publiek-private werkgroep die zich gaat buigen over de g-rekening. Voor 1 april 2016 moet die werkgroep advies uitbrengen over de afschaffing van de g-rekeningen.

Let op

Vrijwaring blijft dus vanaf 1 januari 2016 mogelijk. Daarvoor stort de inlener of aannemer een deel van de factuursom op een geblokkeerde rekening van de uitlener of de onderaannemer bij een bank (g-rekening). De uitlener of onderaannemer kan een g-rekening aanvragen.

G-rekening en rechtstreekse betaling
Inlenersaansprakelijkheid
Ketenaansprakelijkheid (WKA)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.