Nederland krijgt Certified HR Professional
Vanaf april krijgt Nederland de beschikking over een eigen certificering voor HRM’ers: de Certified HR Professional (CHRP). De certificaten worden verstrekt door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP).
Job Hoogendoorn, em. Associate professor HRM aan de Rotterdam School of Management, is overtuigd van de waarde van de certificering voor het vakgebied. Hij schreef in 2012 zijn dissertatie onder de titel ‘Kan Strategisch Human Resource Management (veel) Beter?’ en deed uitgebreid onderzoek naar het antwoord op die vraag. En dat antwoord is bevestigend, constateerde de Rotterdamse docent: “De tevredenheid van de lijn met HR is niet erg groot. 79 Procent van de lijnmanagers vindt dat HR veel beter kan. En ook een groot deel van de HR-professionals zelf – 52 procent - vindt dat. Je ziet dat er vrij massaal vraag is om upgrading van de professie.” En voor die upgrading is de certificering een belangrijke, zo niet noodzakelijke tool, vindt Hoogendoorn.
Voordat de stap naar een certificeringssysteem gezet kon worden, was er eerst een beroeps en gedragscode nodig, om te definiëren wat je van de HR professional kan verwachten. Met de komst van deze beroeps- en gedragscode in 2012, was de weg in principe vrij voor de ontwikkeling van een certificeringssysteem.
Certificeringstraject
Het zwaartepunt van het certificeringstraject ligt bij een toetsing door twee senior reviewers. Kandidaten moeten een bachelor opleiding achter de rug hebben, en minimaal drie jaar werkervaring hebben op minimaal drie van de acht onderscheiden HRM-aandachtsgebieden die in de beroeps- en gedragscode worden genoemd. Daarnaast worden de mensen gevraagd om drie projectbeschrijvingen waar zij aantoonbaar een duidelijke toegevoegde waarde hebben gehad als HR-professional. Ook moeten ze aantonen dat ze beschikken over vijf attitude competenties: initiatief, onafhankelijkheid, overtuigingskracht, organisatiebewustzijn en goede communicatieve vaardigheden. Al deze elementen worden getoetst in een interview.
De gesprekken zullen een duur hebben van anderhalf tot twee uur. Aan het eind vatten de reviewers de zaak samen en formuleren ze een advies. Dat advies kan luiden ‘positief’, ‘negatief’ of ‘voorwaardelijk positief’. In dat laatste geval moet de kandidaat zijn of haar competenties op punten nog aanvullen, waarna alsnog een positief advies kan worden gegeven.
Permanente educatie
Na het behalen van het certificaat mag de kandidaat zich Certified HR Professional (CHRP) noemen. Om deze kwalificatie te behouden moet de professional zijn of haar vakbekwaamheid vervolgens onderhouden en verder ontwikkelen door het volgen van permanente educatie (PE). Na drie jaar wordt het onderhoud van de vakbekwaamheid geëvalueerd in een peer review, een gestructureerd gesprek met één reviewer.
Op de site van de NVP is meer informatie te vinden over de certificeringsprocedure en kunt u zich aanmelden.
Enquête CHRP
HR Praktijk onderzoekt in samenwerking met de NVP hoe HR-professionals aankijken tegen deze nieuwe ontwikkeling in het vakgebied. Deelname aan het onderzoek duurt niet langer dan 5 minuten.