Werknemers kritischer op loopbaanontwikkeling
Het aantal Nederlanders dat spijt heeft van een beroeps- of studiekeuze is ten opzichte van 2008 fors afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Werksite.nl onder 1670 respondenten. Waar vlak voor het uitbreken van de crisis nog 80 procent spijt had van zijn of haar beroepskeuze, is dat in 2013 nog 57 procent.
Ook rond de studiekeuze is een soortgelijke trend zichtbaar. In 2008 was 76 procent ongelukkig met de keuze van zijn of haar studie, in 2013 is dit 56 procent. Tom Spitters, directeur van Werksite.nl: “Doordat het vinden van een baan niet meer vanzelfsprekend is in onzekere economische tijden, gaan mensen kritischer naar zichzelf en hun loopbaanontwikkeling kijken.”
Eigen verantwoordelijkheid beroepskeuze
Vrouwen zijn veel actiever in het oriënteren op hun loopbaan. Van 30.000 deelnemers aan een beroepskeuzetest op Werksite is 68,75 procent vrouw. Ook het aandeel van jongeren is, met 60 procent, groot. Qua opleidingsniveau onderzoeken mbo’ers het vaakst hun beroepskeuze (47 procent).
Deelnemers van het onderzoek zien overigens hun eigen verantwoordelijkheid toenemen. In 2008 gaf 72 procent nog aan dat de school of de decaan verantwoordelijk is voor een juiste studie- of beroepskeuze. Nu is dat 64 procent.
Psychische gevolgen
Bij één vijfde van de respondenten leidt een verkeerde beroeps- of studiekeuze tot psychische gevolgen, bijvoorbeeld overspannenheid. 14 Procent geeft aan het in de portemonnee te voelen, bijvoorbeeld omdat geen geschikte baan te vinden is na het afronden van een opleiding.
Omscholing
Voor werkgevers is nog veel ruimte om de ‘geluksfactor’ van hun personeel te verhogen. Uit het onderzoek blijkt dat bij 75 procent van de deelnemers geen mogelijkheid tot omscholing is aangeboden. Spitters: “Werknemers durven lang niet altijd aan te kaarten dat ze geen uitdaging in hun werk meer zien. Dat is voor te stellen wanneer de toekomst van een bedrijf onzeker is. Tegelijk begint de economie weer aan te trekken en is het van belang goed personeel aan boord te houden. Omscholing naar een profiel dat beter past bij de werknemer sluit daar op aan.”