'Meer aandacht voor culturele verschillen oplossing voor arbeidsmarktproblemen'
De computer gaat werk overnemen van overbelaste wijkverpleegkundigen zo meldde minister Helder vorig jaar aan de Tweede Kamer. Technologie zal het personeelstekort in de zorg echter niet verhelpen aldus Ferdy Verboom, manager in de zorg. "Heb meer oog voor culturele verschillen, zodat ook werknemers met een migratieachtergrond kiezen voor de zorgsector," is zijn advies. Bijvoorbeeld door meer te kijken naar de nieuwe zorgwaarden uit de wij-cultuur die mensen met een migratieachtergrond met zich meebrengen. En daar je diversiteitbeleid op aan te passen.
Dit schrijft Verboom samen met Matthijs Heijstek, werkzaam als orthopedagoog-generalist, in een opiniestuk in de Volkskrant.
Volgens Heijstek is meer aandacht voor culturele verschillen de oplossing voor arbeidsmarktproblemen. Heijstek: "Eén van de grootste problemen in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is de uitstroom van zorgmedewerkers blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Door de vele vacatures staan er veel diensten open. Deze worden ingevuld door zzp’ers of flexkrachten (voorheen heette dat uitzendkrachten). De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) noemt de stijging van het personeel niet in loondienst 'een zeer ongewenste ontwikkeling'.
Beter diversiteitsbeleid om personeel te binden en te behouden
Flexmedewerkers en zzp’ers die in de zorg werken zijn relatief vaak mannen en mensen met een migratieachtergrond blijkt uit onderzoek. Eén van de oplossingen voor het tekort aan vast personeel in de zorg aan mensen met een beperking is dus ook een beter diversiteitsbeleid van zorgorganisaties.
Zorg sluit onvoldoende aan bij cliënten met een migratieachtergrond
Kuzu (Denk) en De Haan (fractie De Haan) dienden in de Tweede Kamer al eerder een motie in waarin ze aangaven dat de zorg onvoldoende aansluit bij cliënten met een migratieachtergrond. Dit geldt automatisch ook voor zorgmedewerkers met een migratieachtergrond. Zo besteden zorgopleidingen bijvoorbeeld veel aandacht aan het kunnen reflecteren en het geven en ontvangen van feedback.
Dit zijn typisch zaken die passen bij een ik-cultuur. Mensen met een migratieachtergrond komen vaak uit een wij-cultuur. Daarnaast is er onvoldoende ruimte voor nieuwe zorgwaarden die mensen met deze achtergrond meebrengen. Bijvoorbeeld de meer vanzelfsprekende gerichtheid op familie van de cliënten."
Zorgorganisaties moeten kortom meer inspanningen verrichten om arbeidskrachten met een migratieachtergrond aan zich te binden.
Inclusie en diversiteit, wat moet ik doen en waar moet ik beginnen?
Tijdens het seminar Aan de slag met diversiteit en inclusie - Van praten naar doen legt Wendy Broersen uit welke fasen een organisatie doorloopt op weg naar volledige inclusie. Welke acties je in welke fase het beste kunt ondernemen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw activiteiten/acties een optimaal resultaat opleveren. Natuurlijk is er ook ruimte om te kijken in welke fase jullie organisatie zit, hoe je iedereen mee krijgt en wat mogelijke volgende acties zouden kunnen zijn (met veel best practices natuurlijk!). Zodat je een op jouw organisatie afgestemd actieplan hebt waar je direct mee aan de slag kunt.