De werkvloer is dé plek om met minder zitten aan het werk te gaan
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag zo blijkt uit cijfers van TNO/CBS. Deze cijfers benadrukken nog maar eens dat de werkvloer een cruciale plek is om met ‘minder zitten’ aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je minder zitten tijdens de werkdag?
Daarover ging journalist Suse van Kleef in gesprek met Yannick en docent onderzoeker bij FontySport en bewegen Ida damen in de aflevering van de KennisCast Sport & Bewegen: ‘Zo stimuleer je meer beweging op de werkvloer'.
Door het lange zitten op werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO/CBS), aangevuld met cijfers uit andere onderzoeken. Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) is gestegen van 56% in 2021 naar 60% in 2022.
Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Positief is dat thuiswerkers in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) hebben dan een jaar eerder (respectievelijk 76% en 65%).
Verdiepende analyses en maatregelen om de risico's te beperken
TNO publiceert drie nieuwe factsheets met de meeste actuele cijfers over fysieke arbeidsbelasting, beeldschermwerk en zitten op werk. Behalve actuele cijfers bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelen om de risico’s te beperken. Deze factsheets geven ook inzicht in de sectoren en beroepen waar de fysieke belasting het hoogst is.