Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2014
  • Willem Dercksen

Baanzekerheid steeds meer op de tocht

Regelmatig van baan veranderen raakt uit de mode. Steeds meer werknemers werken liever langdurig voor dezelfde baas dan dat ze om de zoveel  jaar van werkgever veranderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team onder 2.500 Belgische, Duitse en Nederlandse werkgevers en werknemers.

Beeld Baanzekerheid steeds meer op de tocht

56 procent van de Nederlandse werknemers kiest voor baanzekerheid. Vorig jaar was dit nog 50 procent. Tegelijk vraagt de arbeidsmarkt om steeds meer flexibiliteit en wordt het ontslagrecht in 2015 versoepeld. Dat betekent dat heel wat werknemers toch noodgedwongen van baan zullen moeten veranderen.

De hang naar vastigheid onder werknemers is risicovol, waarschuwt Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team. “Het is begrijpelijk dat werknemers in deze tijd kiezen voor zekerheid en daardoor vaak lang hetzelfde werk blijven doen. Toch kan dat een doodlopende weg worden. Geen enkele baan biedt op de lange termijn zekerheid”, aldus Koelemaij.

Jobhoppen

Is jobhoppen dan dé manier om werknemers weerbaarder te maken op de veranderende arbeidsmarkt? Niet per se, vervolgt Koelemaij. Ze ziet juist op het gebied van interne verandering en doorstroming veel kansen. “Het is belangrijk dat werknemers in hun functie blijvend worden uitgedaagd om hun blik te verruimen. Bijvoorbeeld door mee te draaien in andere teams of uiteenlopende projecten te doen. Werknemers moeten dat zelf ook initiëren.”

Horizontale doorstroming

Volgens de HR-directeur moet vooral de houding ten opzichte van horizontale doorstroming veranderen. “Veelal wil men intern alleen maar bewegen bij een stap omhoog. Maar dat is echt niet meer van deze tijd. Een verandering op hetzelfde niveau is een kans en daarmee een investering in jezelf die zich later uitbetaald.”

Er is dus veel ruimte voor verbetering. Het stimuleren van interne doorstroming bij organisaties pakt volgens Tempo-Team voor zowel werknemers als werkgevers positief uit. Werknemers kunnen zich zonder risico verbreden en verdiepen, waardoor hun positie op de arbeidsmarkt beter wordt en ze sneller een externe stap durven te maken. Werkgevers krijgen hierdoor meer dynamiek en flexibiliteit in hun organisatie.

Job crafting voor HR

Organisaties zijn de afgelopen jaren gereorganiseerd. En dat heeft ongetwijfeld geleid tot het ontslaan van medewerkers. Dit proces is nog volop aan de gang. Echter: voor succes op langere termijn is een andere wijze van organiseren van het werk en omgaan met mensen nodig. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een wendbare organisatie waar mensen hun kwaliteiten en ambities kunnen en willen inzetten. En dat is een kerntaak voor HRM! Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.