Werkgevers onderschatten mantelzorg
Ondernemers in Nederland zijn niet voorbereid op een sterke toename van (grijs) verzuim als gevolg van mantelzorgtaken. Veel werkgevers weten niet wat er speelt op het gebied van mantelzorg en vinden het in veel gevallen ook een zaak van de werknemer zelf. Daarnaast blijkt ook dat de werkgever het aantal mantelzorgende werknemers ernstig onderschat.
Dit blijkt uit het onderzoek van Arbeidsvoorwaarden Survey 2010 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1200 werkgevers zijn ondervraagd zo meldt het Financieel Dagblad.
Eén op de acht werknemers in Nederland draagt mantelzorg en 20 tot 30 procent hiervan voelt zich overbelast. 33 procent van de werkgevers vindt dat de mantelzorgtaken een privéaangelegenheid is. Ruim 43 procent denkt dat het aantal mantelzorgende werknemers minder dan twee procent is. Dit is zwaar onderschat, want uit het onderzoek blijkt dat acht procent van de werknemers een mantelzorgende werknemers is. Vooral grote bedrijven hebben geen idee hoeveel van hun werknemers mantelzorgtaken hebben. Hier is de onwetendheid maar liefst 75 procent.
Mantelzorg geen aandacht
Bijna de helft (40 procent) van de ondernemers geeft mantelzorg geen aandacht binnen de onderneming. Men is van mening dat de verlofmogelijkheden toereikend zijn. 30 procent vindt dat de flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden volstaat. 80 procent van de ondernemingen heeft niets in de arbeidsvoorwaarden staan voor de mantelzorg. Slechts een enkeling is van plan hier iets aan te doen.
Grijs verzuim neemt toe
Peter Conneman, European Partner bij Mercer Nederland: "Werkgevers lijken zich nog weinig te hebben aangetrokken van de oproep van SER-voorzitter Rinnooy Kan.” Kan probeerde werkgevers te motiveren om de mantelzorg aandacht te geven. Volgens hem neemt het (grijs) verzuim en ziekteverzuim toe onder mantelzorgende werknemers als er niets aan wordt gedaan en dat schaadt beide partijen.
Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
Het Expertisecentrum Mantelzorg pleit voor een ‘mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’: een mengvorm van wettelijke regelingen, afspraken in cao’s en individuele maatwerkoplossingen. Trudy Schreuder Goedheijt, coördinator van het expertisecentrum: “In de eerste plaats gaat het om het bekendmaken en actief toepassen van de wettelijke verlofregelingen. Daarnaast kun je denken aan flexibele werktijden, jobsharing, zorgoplossingen – hulp van het eigen netwerk of thuiszorg – en praktische ondersteuning: gelegenheid om op het werk te bellen, of gemaksdiensten zoals de kapper of de stomerij. En zorg dat alle faciliteiten gepubliceerd zijn op intranet.”
Verzuim- en functioneringsgesprekken
Voordat een bedrijf zulke stappen zet, moet er bewustwording en cultuurverandering plaatsvinden. Werkgevers moeten bekend raken met de problematiek en met de mogelijkheden die zij hebben om mantelzorgers te ondersteunen. Schreuder Goedheijt: “Het moet normaal worden dat zorg een onderwerp van gesprek is, bijvoorbeeld bij verzuim- of functioneringsgesprekken. In zo’n sfeer komen werknemers er ook makkelijker mee voor de draad.”