Wearables tegen werkstress
Stress is een veel voorkomende oorzaak van werkgerelateerd ziekteverzuim. Promovenda Aniek Lentferink van de Universiteit Twente onderzoekt hoe wearables, zoals smartwatches, werknemers kunnen helpen bij stress. Uit haar onderzoek waaraan 76 medewerkers van de universiteit meededen, bleek dat de meesten positief reageerden op de inzet van wearables. Vooral het bevorderen van de gezondheid en meer bewustwording werden veel genoemd.
"Steeds meer mensen gebruiken apps, smartwatches of stappentellers om data te verzamelen over hun dagelijkse activiteiten," vertelt Lentferink. "Ook op de werkvloer kan self-tracking worden ingezet. Vooral stress is een relevante variabele voor werknemers." Ze richt zich nu op het voorkomen van uitval door stress via de inzet van wearables in combinatie met e-Coaching.
"Stress is fysiologisch te meten. Ik onderzoek of we met wearables inzichtelijk kunnen maken welke situaties op het werk stress veroorzaken en in hoeverre een werknemer daar last van heeft. Op basis van de data krijgen werknemers via hun telefoon of wearable tips en handvatten over hoe ze met de stress kunnen omgaan." Hoe de e-Coaching er uit komt te zien stemt ze af met de gebruikers en vormt onderdeel van haar onderzoek.
Privacy-gevoeligheid
Naast de positieve reacties vanuit de onderzoeksgroep gaf tweederde van de deelnemers echter ook aan dat er negatieve kanten zijn, zoals privacy-gevoeligheid van de verzamelde gegevens en een gevoel van controle.
Lentferink: "Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen werkgevers deze data niet inzien, ook niet als een werknemer hier toestemming voor geeft. De informatie van de wearables gaat nu naar een grote centrale server en vanuit daar naar de telefoon. Voor we het op de markt brengen moet er een veilige infrastructuur komen met korte lijntjes, zodat de data direct van de wearable naar de telefoon gaan."