Logo
  • Nieuws
  • 14 juli 2015

Werknemers tot 45 jaar vrijgesteld van betalen pensioenopbouw oudere collega`s

Het kabinet gaat de doorsneepremie vanaf 2020 afbouwen, zodat werknemers tot 45 jaar niet meer meebetalen aan de pensioenopbouw van hun oudere collega’s. Hoe die afbouw precies zal plaatsvinden, kan het kabinet nog niet zeggen.

Beeld Werknemers tot 45 jaar vrijgesteld van betalen pensioenopbouw oudere collega`s

Het kabinet is van plan de doorsneepremie te vervangen door een systeem met een gelijke premie voor iedereen, maar waarbij een jongere werknemer een hogere opbouw krijgt en een oudere een lagere opbouw.

Scheidslijn bij 45 jaar

Het kabinet zegt te willen voorkomen dat één generatie, de generatie geboren rond 1975, de dupe wordt. Zonder een goed overgangsplan kunnen vooral deze werknemers worden geraakt. Dat komt doordat de premie en de opbouw van de doorsneepremie voor jong en oud hetzelfde is. Daardoor betalen jongere werknemers relatief veel en oudere werknemers juist te weinig, zij worden in feite gesubsidieerd door de jongeren. De scheidslijn ligt ongeveer bij 45 jaar. Op het moment dat de doorsneepremie wordt afgeschaft wordt de groep die dan 45 jaar is het hardst geraakt. Die werknemers hebben immers het maximaal aantal jaren ‘te veel’ betaald en nog geen enkel jaar ‘te weinig’. In 2020 gaat het dan om de mensen geboren in 1975.

Dure maatregel

Het afschaffen van de doorsneepremie is volgens het Centraal Planbureau een kostbare maatregel. Het gaat om een prijskaartje van 100 miljard euro.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.