Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2014
  • Mariel Hovemann

Weet u uw AOW-leeftijd goed in te schatten?

57 Procent van de beroepsbevolking schat AOW-leeftijd te laag in zo blijkt uit de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2014 in het kader van de Pensioen3daagse.

Beeld Weet u uw AOW-leeftijd goed in te schatten?

Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking ziet de noodzaak om zich te verdiepen in eigen financiële situatie na pensionering. Toch maakt slechts 11 procent geregeld tijd vrij om naar zijn pensioen te kijken zo blijkt uit de pensioenmonitor. De AOW-leeftijd loopt in Nederland volgens de huidige wetgeving op tot 67 jaar in 2023. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat de AOW-leeftijd daarna gekoppeld is aan de levensverwachting. Een jongere van 35 jaar, moet naar verwachting doorwerken tot minimaal 70 jaar. Slechts een derde van deze leeftijdsgroep realiseert zich dit. Verder houdt nog geen kwart van de 45-49 jarigen er rekening mee dat ze langer moeten doorwerken dan 67 jaar. Zij ontvangen hun eerste AOW als ze 68 jaar of ouder zijn.

Verwachte pensioenuitkering vs benodigde pensioenuitkering

Verder blijkt dat de helft van de beroepsbevolking geen inschatting kan maken van de benodigde pensioenuitkering. Van de ondervraagden die wel een inschatting maken, is driekwart niet zeker van het gegeven antwoord. Gemiddeld verwacht men 71 procent van het laatstverdiende inkomen nodig te hebben terwijl zij aan inkomsten maar 60 procent van het laatstverdiende loon verwachten te krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.