Logo
  • Nieuws
  • 4 juli 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Motivaction

Twee derde wil meer keuzevrijheid in vrije feestdagen

Twee derde van de Nederlanders vindt dat het Suikerfeest niet een officiële feestdag moet worden. Wel vindt 65 procent dat werknemers zelf mogen kiezen op welke dagen zij een feestdag opnemen zo blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction. De helft van de Nederlanders stelt wel als voorwaarde dat er een aantal gezamenlijke feestdagen blijft bestaan.

Beeld Twee derde wil meer keuzevrijheid in vrije feestdagen

Een aantal van de huidige feestdagen waarop iedereen vrij is, wordt door een groot deel van de Nederlanders niet gevierd. Dat blijkt uit de feestdagenmonitor van Motivaction waaraan per feestdag minimaal 1500 Nederlanders deelnemen. Pinksteren werd in 2015 door 31 procent van de Nederlanders gevierd en Hemelvaart door bijna een kwart (24 procent). De feestdagen die wel door de meerderheid van de Nederlanders worden gevierd zijn Kerst (91 procent), Oud en Nieuw (86 procent) en Pasen (67 procent). Deze aantallen veranderen door de jaren heen nauwelijks.

Vrije dag niet verplicht

Hoewel Nederlanders positief staan tegenover het idee om zelf feestdagen te kiezen, zijn de meningen verdeeld over de vraag of werknemers vrij móéten krijgen wanneer zij daarom vragen. Ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders vindt dat werknemers die vrij vragen voor het Suikerfeest een dag vrij moeten krijgen. Bijna een derde (32 procent) twijfelt en 40 procent vindt niet dat werkgevers zonder meer een vrije dag moeten geven wanneer een werknemer daarom vraagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.