Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: CBS

Innovatieve bedrijven gaan beter om met hun flexwerkers

Bedrijven met veel flexwerkers zijn niet innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten. Werkgevers die flexwerkers ontwikkelmogelijkheden en uitdaging bieden en die zorgen voor opname van flexwerkers in de bedrijfscultuur blijken wel innovatiever te zijn dan werkgevers die dat niet doen. Dit en meer staat in de publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt: De focus op flexibilisering’ van TNO en CBS.

Beeld Innovatieve bedrijven gaan beter om met hun flexwerkers

In tien jaar tijd is het aandeel werkenden met een flexibele arbeidsrelatie met 7 procent toegenomen, van 15 procent in 2004 naar 22 procent in 2014. In diezelfde periode is het aandeel zzp’ers  toegenomen van 8 naar 12 procent. Ook is het aandeel werknemers met twee of meer banen– in loondienst en/of als zelfstandige - toegenomen. In 2004 was dit 6 procent, in 2014 8 procent.

Nederland in top 3

Het aandeel werknemers met een tijdelijk contract is in Nederland de laatste tien jaar sneller gegroeid dan in de meeste andere Europese landen. Nederland staat nu in de top drie van EU-landen, achter Spanje en Portugal. Binnen Nederland zijn er echter aanzienlijke regionale verschillen in flexibele arbeid. Zo is het aantal flexwerkers in de grote steden het grootst.
Verder blijkt uit de cijfers dat van de werknemers die een flexcontract krijgen, na drie jaar ruim één derde een vaste baan heeft. Ben je werknemer in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland, dan heb je een grotere kans op vast werk dan werknemers in andere provincies.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.