Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

De expat pendelt liever dan dat hij verhuist

Steeds meer Nederlandse expats verblijven doordeweeks in het buitenland en in het weekend in eigen land. Vóór 2002 verhuisde driekwart van de uitgezonden werknemers, vorig jaar gold dat nog maar voor 57 procent. Zo meldt dagkrant De Pers.

Beeld De expat pendelt liever dan dat hij verhuist

Tijdens de economische neergang in 2002 bleek het veel goedkoper om werknemers te laten pendelen. Dat was een reden voor bedrijven om hun expatbeleid eens kritisch te bekijken. En dus bezuinigen bedrijven nu op een kostbare verhuizing, scholing van de kinderen en financiële compensaties voor de meereizende partner die haar baan op moet geven.

 

Elke week op en neer reizen

De pendelende expats vervangen de traditionele expats, die met hun hele gezin voor een paar jaar emigreren. TNT heeft ongeveer zeventig werknemers naar het buitenland uitgezonden, van wie er nu zo’n vijftien elke week op en neer reizen. Meestal naar Duitsland, Engeland of België. Voor deze ‘commuters’ regelt het post- en expressbedrijf een appartement, reiskostenvergoeding en een belastingcompensatie, zodat hun nettosalaris hetzelfde blijft.

 

Kinderen op een onhandige schoolleeftijd

De pendelaars kiezen in de meeste gevallen zelf voor een pendelbestaan, zegt Peter Janssen, verantwoordelijk voor het internationale uitzendbeleid van TNT. “Vanwege een partner met een eigen carrière, een fijne woning die ze niet willen verkopen of kinderen die op een onhandige schoolleeftijd zijn. Voorwaarde is wel dat de afstand niet te groot is.”

 

De progressieve, ruimdenkende Nederlanders?

Andersom blijkt uit een onderzoek van de University of California naar free movers in Europa dat buitenlandse expats veel moeite hebben in Nederland te integreren. Aanvankelijk worden zij aangetrokken door de dynamiek van het kosmopolitische Amsterdam en de progressieve, ruimdenkende Nederlanders. Maar op langere termijn voelen expats zich in steden als Brussel en Los Angeles veel beter thuis. Nederland heeft een van de laagste percentages Europese inwoners van Europa.

 

Ongeduldig met buitenlanders

Zodra expats in een Nederlandse organisatie komen te werken en proberen te integreren, gaat het mis. De Nederlandse cultuur is volgens Favell, hoogleraar sociologie aan de University of California, heel dominant. Vanwege de taalbarrière zijn de impliciete Nederlandse waarden en rituelen voor buitenlanders extra lastig te doorgronden. “Je kunt alleen volledig integreren als je de taal beheerst, maar Nederlanders zijn heel ongeduldig met buitenlanders die Nederlands proberen te spreken.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.