Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Alweer geen hogere kilometervergoeding

De belastingvrije kilometervergoeding van 19 cent wordt niet aangepast aan de hogere brandstofprijzen. Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financiën gezegd in antwoord op vragen van VVD-kamerleden Remkes, Weekers en Blok, zo meldt NUzakelijk.nl.

Beeld Alweer geen hogere kilometervergoeding

De Tweede Kamerleden vroegen zich af of de vergoeding de kosten nog wel zou dekken, nu de brandstofprijzen zo zijn gestegen. De Jager geeft in zijn antwoord eerst een voorbeeldberekening van de variabele kosten per kilometer. Op basis hiervan concludeert hij dat de maximale onbelaste vergoeding van 0,19 euro voldoende is om deze kosten te dekken.

 

Ruim honderd miljoen euro derving

Eerder heeft het kabinet, in overleg met de sociale partners, ook al aangegeven dat zij de gestegen brandstofprijzen niet door een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding zal compenseren. “Overigens dient bedacht te worden dat elke verhoging van de onbelaste kilometervergoeding met een cent ruim honderd miljoen euro derving betekent”, aldus De Jager. De minister wil het bedrag alleen met de inflatie verhogen. Het tarief is sinds 2004 daarom dan ook slechts met één cent gestegen.

 

Werkelijke lasten ov wel onbelast

De algemene onbelaste kilometervergoeding van 19 cent geldt al sinds 2006. Voor zowel zakelijke als woon/werkkilometers mocht vanaf toen door bedrijven alleen dat bedrag onbelast vergoed worden. Maar, zo zegt de staatssecretaris: “Uiteraard staat het werkgevers vrij een hogere (belaste) vergoeding te geven.” De werknemer moet er dan wel inkomstenbelasting over betalen. Reist een werknemer met het openbaar vervoer, dan mogen de werkelijke kosten wel onbelast vergoed worden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.