Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2012
  • Mariel Hovemann

ZZP Nederland komt met eigen VAR

Stichting ZZP Nederland vindt dat de besluitvorming bij de overheid over de VAR niet erg opschiet en komt met een eigen ZZP-verklaring.

Beeld ZZP Nederland komt met eigen VAR

Om de VAR-problemen rondom zelfstandigen zonder personeel naar eigen zeggen op te lossen voorziet de stichting de 23.000 aangesloten ZZP’ers van een vrijwaringsverklaring waarmee ook startende en parttime ondernemers aan de slag kunnen.

 

Volgens de stichting komen startende ZZP’ers nu vrijwel niet aan opdrachten doordat de Belastingdienst altijd een VAR ROW afgeeft waarmee de ZZP’ers niet worden aangemerkt als zelfstandige. Met als gevolg dat opdrachtgevers niet met deze ZZP’ers in zee durven gaan.

 

Vrijwaringsverklaring

De ZZP Vrijwaringsverklaring bestaat uit een juridisch document waarin de zelfstandige de opdrachtgever vrijwaart voor te betalen loonbelasting en eventuele sociale premies. Daarmee loopt de opdrachtgever volgens de stichting geen risico meer. De ZZP’ers wel, maar bij de huidige VAR van de Belastingdienst had de ZZP’er ook al geen enkele zekerheid. De aangesloten zelfstandigen kunnen het document vanaf 10 oktober aanvragen bij Stichting ZZP Nederland.

 

VAR afschaffen

ZZP Nederland heeft twee jaar geleden voorstellen gedaan richting het ministerie van Financiën, Belastingdienst en politiek. Het voorstel behelst de complete afschaffing van de VAR. Door een duidelijke inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarbij mensen bewust kiezen voor het ondernemerschap kan de VAR achterwege blijven. Tegelijkertijd kan ook de zelfstandigenaftrek verplaatst worden naar de MKB-winstvrijstelling en kan het urencriterium ook vervallen. Dit is volgens de stichting een oplossing die een forse administratieve lastenbesparing betekent voor de zelfstandigen, hun opdrachtgevers en de Belastingdienst.

 

Webmodule

Onlangs maakte Staatssecretaris Weekers van Financiën bekend te willen starten met een proef naar een webmodule waar partijen samen kunnen bepalen of er sprake is van een zelfstandige opdracht. Het systeem is volgens de stichting echter net zo fraudegevoelig als de huidige VAR-regeling. “Iedereen kan net zo lang invullen tot het gewenste resultaat verschijnt. De Belastingdienst heeft vrijwel geen capaciteit voor een afdoende controle en dat zal ook met een webmodule niet veranderen,” aldus ZZP Nederland.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.