Logo
  • Nieuws
  • 27 augustus 2012
  • mr. Felix Chorus, Bingh Advocaten

Zieke oproepkracht behoudt recht op loon

Een werknemer treedt op 29 maart 2012 bij een stratenmakerbedrijf in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (mup). De werknemer wordt vervolgens volledig en structureel ingezet op twee opeenvolgende projecten. De werknemer meldt zich ziek op 4 mei 2012. Er ontstaat discussie over de vraag of de werknemer na zijn ziekmelding recht heeft op loon bij ziekte.

Beeld Zieke oproepkracht behoudt recht op loon

De kantonrechter constateert dat sprake is van een arbeidsovereenkomst mup. De vraag of een werknemer met een arbeidsovereenkomst mup in geval van arbeidsongeschiktheid aanspraak heeft op doorbetaling van loon is volgens de wetgever afhankelijk van de vraag of de werknemer als de ziekte niet was opgetreden arbeid zou hebben verricht. De kantonrechter stelt vast dat de werknemer laatstelijk werkzaam was op het project Eemshaven dat op 22 mei 2012 afliep. De kantonrechter acht het aannemelijk dat werknemer tot dat moment zou hebben gewerkt als hij niet ziek was geworden, en wijst de loonvordering tot 22 mei 2012 toe. Omdat de werknemer niet heeft gesteld dat er na 22 mei 2012 nieuw werk voorhanden was en dat hij daarvoor in aanmerking zou zijn gekomen, wordt de loonvordering na die datum afgewezen.

 

Rechtbank Leeuwarden, Sector kanton locatie Leeuwarden, 25 juli 2012, LJN: BX2834

  

Tip

De werkgever moet er rekening mee houden dat ook oproepkrachten aanspraak kunnen maken op loon als zij arbeidsongeschikt raken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.