Logo
  • Nieuws
  • 27 augustus 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: CBS

Zes op de tien bedrijven ondersteunt telewerken

In 2012 konden werknemers bij 59 procent van de bedrijven met 10 of meer werknemers telewerken. Vooral bij bedrijven in de financiële en ICT-sector is die mogelijkheid aanwezig. Daar gaat het om negen op de tien bedrijven.

Beeld Zes op de tien bedrijven ondersteunt telewerken

Wel stagneert het aandeel bedrijven waar men kan telewerken. Tussen 2004 en 2010 nam het aandeel bedrijven met telewerkers sterk toe. Van een kwart in 2004 naar ruim 60 procent in 2010. In 2012 is het ten opzichte van 2010 niet meer verder gegroeid

ICT- en financiële sector

Gezien de aanwezig technologie is het niet verrassend dat met name bedrijven in de financiële en ICT-sector telewerken op grote schaal ondersteunen. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven.
Wat ook geen verrassing is is dat in sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, veel minder bedrijven aan telewerken doen. In de bouw bijvoorbeeld is dat bij minder dan de helft van de bedrijven mogelijk. En in de horeca beschikt zelfs maar een kwart van de bedrijven over telewerkfaciliteiten.

Nederland onder EU-gemiddelde

Het aandeel bedrijven in Nederland dat telewerken ondersteunt, ligt iets onder het EU-gemiddelde – 59 procent ten op zichte van 60. Finse bedrijven zijn het meest op telewerken ingesteld: acht op de tien bedrijven biedt faciliteiten. Frankrijk en Spanje sluiten de rijen met respectievelijk 47 en 46 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.