Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2013
  • Lianne Bouman

Witteveen-3 ligt stil in Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft op verzoek van de staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel met betrekking tot de versobering van pensioenpremies aangehouden. Het wetsvoorstel haalde eind juni dit jaar nipt de Tweede Kamer.

De Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioenen en maximering pensioengevend inkomen (Witteveen-3) bepaalt dat mensen binnenkort nog minder pensioen mogen sparen. Het Kabinet wil deze wet op1 januari 2015 in laten gaan.

Op 8 oktober j.l. lagen in de Eerste Kamer de wetsvoorstellen voor de beperking van de pensioenopbouw onder vuur. Omdat de senatoren van CDA en D66 vinden dat als de grenzen voor pensioensparen omlaag gaan, ook de pensioenpremies gegarandeerd verlaagd moeten worden, zou het voorstel geen meerderheid krijgen. Op wens van staatssecretaris Weekers is het wetsvoorstel nu geparkeerd.

Vervolgstappen

De staatsecretaris overlegt nu eerst met de ministerraad over wat hem nu te doen staat. Wat de uitkomst hiervan ook mag zijn, een geheel nieuw wetsvoorstel of een aanhangsel op het bestaande voorstel, zowel de Tweede als de Eerste kamer wacht opnieuw een behandeling.

Pensioenfederatie

De Pensioenfederatie heeft de voorstellen van het Witteveenkader steeds slecht genoemd. Dat geldt volgens de organisatie zeker voor de pensioenopbouw van jongeren. ‘D wetsvoorstellen zijn aangehouden en zullen waarschijnlijk in aangepaste vorm opnieuw ingediend worden. De vraag is of het lukt om tot een goed wetsvoorstel te komen dat uitvoer baar is en bovendien voldoende fiscale ruimte biedt aan de werkenden van nu om een fatsoenlijk pensioen op te bouwen’, aldus de Pensioenfederatie.

Nota bene

Bij het opbouwen van een gemiddeld pensioen wordt nu uitgegaan van 40 werkjaren en een pensioen van 70 procent van het loon. Nu mag ongeveer 2 procent per jaar belastingvrij worden gespaard voor het pensioen. Na 40 jaar zit de werknemer dan op ongeveer 80 procent van zijn loon. Het Witteveenkader is de naam geworden van de wet die bepaalt hoe groot jaarlijks het belastingvoordeel is.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA een percentage van 1,75 procent belastingvrij sparen voor werknemers met een middelloonpensioen afgesproken. En mensen die meer dan 100.000 euro gaan verdienen kunnen niet meer belastingvrij voor hun pensioen sparen. Dit moet 3 miljard euro opleveren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.