Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2012
  • Manon Schuttrups

Wetswijziging kan ZZP'ers forse boete opleveren

Om malafide uitzendbureaus aan te pakken is vanaf 1 juli is de wet Waadi, Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs, gewijzigd. Dit kan een enorm risico vormen voor ZZP’ers die andere ZZP’ers inhuren. ZZP-platform PZO waarschuwt voor boetes tot 36.000 euro bij gebrek aan registratie.

Beeld Wetswijziging kan ZZP'ers forse boete opleveren

Volgens een woordvoerster van PZO is de wet zo breed opgezet dat zelfstandigen die andere ZZP’ers inhuren er ook onder vallen. “Wij kregen een melding van een ondernemer dat hij ook onder de wet valt. Toen zijn we er zelf ook in gedoken.” Zo zou, volgens PZO, de wet van toepassing kunnen zijn op een zzp’er die te veel werk aanneemt en een andere zzp’er inhuurt om opdrachten uit te voeren. Om een boete te voorkomen moeten zelfstandigen bij de KvK hun ondernemersinschrijving veranderen.

 

Geen registratieplicht ZZP’ers

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verklaart dat ZZP’ers zich geen zorgen hoeven te maken. “De bedoeling van de wet is om malafide uitzendbureaus aan te pakken. ZZP’ers hebben geen registratieplicht. Zolang ze zichzelf aanbieden voor werk hoeven ze zich niet te registreren.”

 

BV vormt uitzondering

Een belangrijke uitzondering hierop vormen ZZP'ers die een bv als rechtsvorm hebben. Wanneer deze zelfstandige onder toezicht en leiding van een derde werkt, stelt de bv zogenaamde niet-bedrijfsmatige arbeidskrachten ter beschikking en moet dat worden geregistreerd, zo verduidelijkt de Kamer van Koophandel. Door de wet breed op te zetten wordt de pakkans voor malafide uitzendbureaus vergoot, benadrukt de voorlichter van het ministerie. “Als je het heel specifiek opschrijft zijn er ook gevallen die niet worden gedekt.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.