Werknemers zoeken nieuwe baan tijdens werktijd
Van de werkzoekenden met een baan zoekt ruim 82 procent tijdens werktijd naar een nieuw werk. Meestal op maandag en dinsdagochtend. Vacaturesite Vacaturerunner.nl ziet dit terug in haar statistieken. Tip: met een studiekostenbeding houdt u pas opgeleide werknemers langer vast.
Volgens Vacaturerunner.nl bedenken veel werkzoekenden blijkbaar in het weekend dat ze een andere baan willen. Verder geeft ruim de helft van de ondervraagden aan dat de 'maandagochtendsleur' of die ene tenenkrommende vergadering net de druppel is om online te zoeken naar een nieuwe baan – op het werk.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de werkzoekenden met een baan vaak op dezelfde functie solliciteren bij andere werkgevers in de buurt. De belangrijkste reden om een andere baan te nemen is het salaris, gevolgd door de uitdagendheid van de functie en de werksfeer op kantoor.
Voorzichtig
Verder valt het Vacaturerunner.nl op dat het aantal bezoekers van de site tijdens de recessie fors is gestegen. Deelnemers aan het onderzoek zeggen voorzichtiger te zijn dan vroeger en minder snel te kiezen voor een nieuwe werkgever. De vacaturesite stelt dat werkzoekenden zich helemaal volgens de Nederlandse traditie gedragen door te “kijken en niet zomaar te kopen.”
Studiekostenbeding
Als u werknemers cursussen of opleidingen aanbiedt, dan bent u uw investering kwijt als ze vertrekken. Met een studiekostenbeding kunt u ze langer vasthouden. Dit houdt in dat u met uw werknemers afspreekt dat ze (een deel van) de scholingskosten terugbetalen als ze binnen een bepaalde tijd na de scholing ontslag nemen. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat ze het bedrag volledig terugbetalen als ze binnen een jaar vertrekken en 50 procent als ze binnen twee jaar een nieuwe baan nemen. Op deze manier zorgt u dat werknemers minder snel bij u weggaan en als het toch gebeurt, krijgt u in ieder geval een (deel van) uw scholingsinvesteringen in de werknemers terug.