Werknemer schadeplichtig bij proeftijdontslag?
Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd op. Naar opvatting van de werkgever is de werknemer schadeplichtig nu hij een acquisitiegesprek als verkapt sollicitatiegesprek heeft gebruikt om vervolgens bij een beoogde klant in dienst te treden.
De werknemer is voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij een adviesbureau, met een proeftijd van twee maanden. Er was geen concurrentie- of relatiebeding overeengekomen. Het bureau zou de werknemer als beleidsadviseur detacheren bij klanten. Enkele weken na de indiensttreding heeft de werknemer een afspraak met een potentiële klant met als doel een opdracht voor de werkgever te verwerven. Vrijwel direct na dat gesprek zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst met zijn werkgever op, met gebruikmaking van de proeftijd en treedt in dienst bij de potentiële klant.
De werkgever stapt naar de rechter. Hij vindt dat de werknemer zich niet als een goed werknemer heeft gedragen en vordert op basis daarvan vergoeding van de schade, bestaande uit kosten van een selectieprocedure, het aan de werknemer betaalde loon en gederfde winst. De kantonrechter Haarlem wijst de vordering gedeeltelijk toe.
Gederfde winst
Het Hof Amsterdam oordeelt echter in het hoger beroep dat het de werknemer vrij staat om tijdens de proeftijd per direct op te zeggen. Wat betreft de gederfde winst meent het hof dat het verband tussen de opzegging en de schade niet voldoende is aangetoond door de werkgever. Het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf wél klant zou zijn geworden omdat dit bedrijf duidelijk had aangegeven dat het niet met externe adviseurs werkt.
Niet schadeplichtig
De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof in stand gelaten. In het arrest benadrukt de Hoge Raad dat de eisen van goed werkgever- en werknemerschap ook tijdens de proeftijd gelden. De Hoge Raad is alleen niet toegekomen aan de beoordeling of sprake was van ‘slecht werknemerschap’ omdat de werkgever het verband tussen de opzegging en de schade niet voldoende had aangetoond. Het is niet ondenkbaar dat, indien de werkgever dit verband wel had kunnen aantonen, de werknemer wel schadeplichtig zou zijn geweest ten aanzien van de gederfde winst.
Tip
Het is voor veel functies raadzaam om een concurrentie- of relatiebeding op te nemen in het arbeidscontract.
Hoge Raad 12, december 2008, LJN: BG1213