Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2010
  • mr. M. Roeloffzen, Bingh Advocaten

Is weigering screening voldoende grond voor ontslag?

Een werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst omdat een werknemer weigert mee te werken aan een screening die klanten hadden verzocht. De werknemer beroept zich op zijn privacy.

Beeld Is weigering screening voldoende grond voor ontslag?

De kantonrechter oordeelt dat slechts één klant van de werkgever een screening van de werknemer verlangde. Daarnaast is gebleken dat de werknemer slechts zeer sporadisch bij deze klant op bezoek moest. Om die reden vindt de kantonrechter dat er onvoldoende grond is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

 

Instemming van de ondernemingsraad

De kantonrechter oordeelt daarnaast dat de omvang en de inhoud van de screening vooraf niet voldoende is bepaald. De werkgever dient beleid op te stellen met betrekking tot screeningsverzoeken dat ter instemming aan de ondernemingsraad moet worden voorgelegd.

Dit beleid moet zo concreet mogelijk zijn, waarbij precies wordt aangegeven wanneer wel screeningsverzoeken aan werknemers mogen worden gedaan. Dat is hier niet gebeurd.

 

Goed werkgeverschap

Tot slot oordeelt de kantonrechter dat een goed werkgever alleen van een werknemer mag verlangen mee te werken aan screening wanneer hij zelf heeft vastgesteld dat de privacy van de werknemer is gewaarborgd.

 

Kantonrechter Apeldoorn, 31 mei 2010, JAR 2010/149

 

Tip: Wil je werknemers vanwege de aard van het werk onderwerpen aan een screening, dan zul je daarover concreet beleid moeten ontwikkelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.