Logo
  • Nieuws
  • 21 februari 2013
  • Ella Beentjes

Verdere toename flexibel personeel

In het afgelopen jaar is het flexibel personeel bij 30 procent van de bedrijven toegenomen en bij ruim de helft gelijk gebleven. Gemiddeld bestaat 19 procent van het huidige personele bestand uit flexibele medewerkers. Dit verschilt maar 2 procent met de gewenste omvang van 21 procent aan flexibele medewerkers.

Dit blijkt uit uit MKB Marktmonitor 2012/2013 van Unique in samenwerking met TNO onder 2330 ondernemers. De bouwsector heeft de wens om hun flexibele schil dit jaar te vergroten. Over een jaar willen zij gemiddeld 5 procent meer flexibele medewerkers dan nu. In de contactcenterbranche is het juist andersom; over een jaar willen zij gemiddeld 16 procent meer vaste medewerkers in dienst.

 

In de Marktmonitor komt verder naar voren dat de groeiverwachtingen van het personele bestand ten opzichte van vorig jaar zijn afgenomen. Voor 2012 verwachtte nog 55 procent van de ondernemers personele groei; voor 2013 is dit nog maar 36 procent.

 

Verwachte krimp gelijk gebleven

De groeiverwachtingen zijn teruggelopen, maar het aantal ondernemers dat verwacht een krimp te zien in personeel is nagenoeg gelijk gebleven. Vorig jaar was dit 15 procent van de ondernemers, dit jaar verwachtte 17 procent te krimpen in hun personeelsbestand. 47 procent van de respondenten verwacht dat dit jaar hun personele bestand stabiel blijft.

 

"De vooruitblik op basis van deze verwachtingen ziet er positief uit," verklaart Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. "Ondanks een lichte daling wordt er nog altijd meer groei dan krimp verwacht in het personele bestand. Een goed personeelsbestand in kwaliteit en kwantiteit blijkt ook volgens de ondernemers een factor voor succes. Ten slotte zijn er genoeg goede mensen nodig om omzetgroei te realiseren door middel van de nummer 1 maatregel ‘Nieuwe producten en diensten ontwikkelen’."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.