Logo
  • Nieuws
  • 19 september 2012
  • Mariel Hovemann

VAR-verklaring vervalt

De VAR-verklaring moet worden vervangen en een wettelijke definitie van het begrip zzp'er is daarbij overbodig aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Beeld VAR-verklaring vervalt

De huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voldoet volgens Weekers niet meer omdat ‘de vormgeving van ondernemingen zeer divers is’. De huidige methode heeft ‘tot een niet voorziene extreme groei van het aantal VAR-aanvragen geleid’. Hierdoor kan de Belastingdienst aanvragen niet meer inhoudelijk controleren op misbruik. En dat laatste is volgens de staatssecretaris wel het geval.

 

Webmodule

Om duidelijkheid te scheppen laat Weekers een webmodule ontwikkelen waarbij zzp’ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen. De Kamer van Koophandel heeft naar verwachting vanaf eind 2013 de module lopen.

 

Verantwoordelijkheid

Het doel van de module is verder om de verantwoordelijkheid meer bij de opdrachtgever neer te leggen in plaats van bij de zzp’er. Wel zegt Weekers toe dat de opdrachtgever een zzp’er kan inhuren zonder risico op naheffing ‘zolang de werkzaamheden plaatsvinden in de omstandigheden waaronder de handtekening staat.’

 

Kanttekening

Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler, vreest echter voor een enorme administratieve rompslomp voor zzp’ers en opdrachtgevers. Van Bodegom is niet tegen de nieuwe plannen, maar hij pleit voor een online register waar opdrachtgevers de Verklaring Arbeidsrelatie kunnen controleren. Hierdoor hoeft de zzp’er in principe maar één keer een VAR aan te vragen. Ook kan de VAR worden aangepast als de situatie van de zelfstandige verandert. Dit voorkomt omslachtige procedures.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.