VAR-alternatief: Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft een nota van wijziging ingediend bij het wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Dit wetsvoorstel was voorheen de Wet invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL).
De BGL had als doel de schijnzekerheid over de fiscale kwalificatie van inkomsten die de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) biedt, weg te nemen door opdrachtgever en opdrachtnemer medeverantwoordelijk te maken voor de controle op de juistheid van de fiscale kwalificatie van de arbeidsrelatie.
Als gevolg van kritiek op de BGL is vervolgens een alternatief geformuleerd. Belangenorganisaties van opdrachtgevers en/of opdrachtnemers kunnen overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst om zo zeker te zijn over de inhouding en afdrachtplicht voor de loonheffingen.
Thuiswerkersregeling
In de nota van wijziging wordt het voorstel om de VAR af te schaffen gehandhaafd. De titel van het wetsvoorstel wordt verder aangepast in ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’. Hiermee komt volgens de staatssecretaris tot uitdrukking dat de beoordeling van de desbetreffende arbeidsrelaties wordt gedereguleerd.
Voor het invoeren van het alternatief voor de BGL is een aanpassing van de gelijkgesteldenregeling en de thuiswerkersregeling noodzakelijk. Voor deze regelingen kunnen (voorbeeld)overeenkomsten worden beoordeeld of er een verplichting bestaat tot het inhouden en afdragen van loonheffingen. De aanpassing houdt in dat deze regelingen van de gelijkgestelden en de thuiswerkers niet van toepassing zijn als partijen door de Belastingdienst goedgekeurde (voorbeeld)overeenkomst ondertekenen en ook daadwerkelijk volgens die overeenkomst werken.
VAR-systematiek
Er is geen wijziging opgenomen voor de artiestenregeling, omdat ook voor deze groep de VAR zal vervallen. Aangezien het toepassingsbereik van de artiestenregeling met het vervallen van de VAR aanzienlijk wordt uitgebreid, wordt in lagere regelgeving een bepaling opgenomen waardoor bepaalde groepen artiesten buiten het bereik van de artiestenregeling kunnen worden gebracht. In overleg met belangenorganisaties voor artiesten zal worden bekeken op welke wijze dit precies zal worden vormgegeven.
Naar verwachting zal het wetsvoorstel per 1 januari 2016 worden ingevoerd. Tot die tijd blijft de huidige VAR-systematiek van toepassing.