U kunt 65-plusser nu risicoloos inlenen
Is het u bekend dat u 65-plussers zeven jaar flexibel mag inlenen, voordat u deze arbeidskrachten een vast contract moet aanbieden? De recente NBBU-cao verhoogt onder meer de arbeidsparticipatie van 65-plussers. Hiervoor is het fasensysteem 65plus in het leven geroepen.
Het fasensysteem 65plus is gebaseerd op het normale fasensysteem met dezelfde fasen en terugvaltermijnen, maar met een langere aanloop dan de gebruikelijke 3,5 jaar naar een vast contract. De uitzendkracht moet maximaal zeven jaar gewerkt hebben alvorens hij een vast contract kan krijgen.
Risico’s
Juridisch gezien blijft het oude (vaste) contract voortbestaan, als u de 65-plusser direct na zijn leeftijdsontslag een tijdelijk contract geeft. De werknemer kan dan aanspraak blijven maken op oude rechten, zoals loondoorbetaling. Bijkomend probleem is dat bijna geen verzekeraar een polis voor deze groep werknemers aanbiedt. De risico’s zijn voor werkgevers vaak reden om de samenwerking met een gepensioneerde te beëindigen. U kunt deze risico’s ontlopen door uw 65-plus werknemer flexibel in te lenen.
Vier fasen
Het fasensysteem 65plus kent vier fasen die zich onderscheiden door hun lengte en het soort contract dat gebruikt wordt. Gedurende fase 1 en 2 worden contracten met uitzendbeding gebruikt. Fase 3 kenmerkt zich door het gebruik van contracten voor bepaalde tijd, terwijl er in fase 4 een contract voor onbepaalde tijd gebruikt wordt.
Overgangsregeling
Voor kandidaten met een leeftijd van 65 jaar of hoger die bij het in werking treden van de nieuwe cao al in het reguliere fasensysteem zitten, geldt een overgangsregeling. Deze regeling voorziet in een één-op-één overstap van de fase en de positie daarin uit het reguliere fasensysteem, waarin een 65-plusser zich bevond bij het in werking treden van de nieuwe cao naar dezelfde fase en positie in het fasensysteem 65plus.
Let op
De 65-plus regeling geldt alleen voor uitzendbureaus die aangesloten zijn bij de branchevereniging NBBU.