Logo
  • Nieuws
  • 8 oktober 2012
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Twitterbericht geen overtreding concurrentiebeding

Een recruiter zegt zijn arbeidsovereenkomst op om in dienst te treden bij een ander recruitmentbureau. De werknemer heeft een concurrentiebeding maar is van mening dat dit vernietigd moet worden omdat het hem onredelijk benadeelt nu hij bij zijn nieuwe werkgever 37 procent meer loon kan verdienen. De rechter in kort geding matigt het concurrentiebeding tot een straal van 35 kilometer en schorst het beding buiten die straal.

Beeld Twitterbericht geen overtreding concurrentiebeding

De recruiter is medio april 2007 in dienst getreden bij een recruitmentbureau voor financiële medewerkers. De werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst op tegen 1 september 2011. De werkgever laat de werknemer weten dat een concurrentiebeding is overeengekomen voor de duur van 12 maanden. Bovendien is een straal opgenomen van 45 kilometer terwijl de nieuwe werkgever - een directe concurrent - op 38 kilometer van de ex-werkgever is gevestigd.

 

Belangen ex-werkgever en werknemer

De ex-werkgever gaat in hoger beroep van het oordeel van de kantonrechter in kort geding dat het concurrentiebeding wordt geschorst. Het hof maakt voor haar oordeel een afweging tussen de belangen van de ex-werkgever om zijn bedrijfsdebiet te beschermen en de vrije arbeidskeuze van de werknemer. De werknemer kan door indiensttreding bij de nieuwe werkgever 37 procent meer loon verdienen en heeft daar betere carrièrekansen.

 

Twitter is modern adverteren

Het hof oordeelt dat het concurrentiebeding geschorst moet worden. De belangen van de ex-werkgever worden voldoende beschermd door het relatie- en geheimhoudingsbeding. De ex-werkgever heeft echter geen vertrouwen dat de werknemer zich daaraan zal houden. Uit twitterberichten blijkt dat de werknemer op zoek is naar financiële medewerkers. Het hof oordeelt dat met deze berichten het relatiebeding niet wordt overtreden. Ook niet als daarbij de volgers van de twitteraar wordt betrokken. Het volgen op Twitter is een eenzijdige actie vanuit de volger en niet specifiek geïnitieerd vanuit de eigenaar van het gevolgde twitteraccount. Een uitnodiging daarvoor en een acceptatie daarvan zijn - anders dan bijvoorbeeld bij de persoonlijke accounts op Facebook of Linked In -  niet nodig. Het gaat volgens het hof bij een twitterbericht/tweet om een moderne vorm van adverteren gericht op gegadigden voor werk die zich doorgaans bij meerdere recruitmentbureaus hebben ingeschreven.

 

Aanpassing concurrentiebeding

Het hof matigt de in het concurrentiebeding opgenomen straal van 45 kilometer tot een straal van 35 kilometer van het kantooradres van de ex-werkgever. Binnen die straal van 35 kilometer blijft het concurrentiebeding onverkort van kracht, daarbuiten acht het hof gronden aanwezig om de werking van het door partijen overeengekomen concurrentiebeding op te schorten.

 

Hof Den Haag, 21 februari 2012, LJN: BW0090

 

Tip

Het is aan te raden een gedragscode inzake sociale media op te stellen en aan werknemers op te leggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.