Schending relatiebeding door berichten op Facebook
Een directeur van een sportschool beëindigt met wederzijds goedvinden zijn arbeidsovereenkomst en draagt zijn aandelen over. Tussen de directeur en de sportschool wordt onder andere een concurrentie- en een relatiebeding overeengekomen. De directeur mag gedurende 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst geen personeel of klanten benaderen. Binnen 3 maanden richt de voormalig directeur een eigen sportschool op. Via Facebook roept hij op om lid te worden van zijn nieuwe sportschool.
Hierop heeft de voormalige werkgever beslag laten leggen vanwege schending van het relatiebeding voor een bedrag van EUR 97.500. Het relatiebeding luidt: “Gedurende een periode van 12 maanden na het aangaan van de beëindigingsovereenkomst zal geen personeel of klanten worden benaderd voor zakelijke doeleinden.”.
Relatiebeding overtreden door klantenwerving
Op Facebook heeft de ex-directeur mededelingen geplaatst in de trant van: “Onze Sportschool opent zijn deuren. Er is een gezellige borrel en iedereen is welkom. Neem leuke en vrolijke bekenden mee. Zet het in je agenda. Tot dan.” Naar het oordeel van de rechter is dit meer dan alleen een kennisgeving aan informele en vriendschappelijke contacten. Voor de rechter is duidelijk dat beoogd is om actief klanten te werven. De rechter oordeelt dat het relatiebeding is overtreden. Het beslag wordt verminderd naar EUR 19.500 omdat het aantal overtredingen van het relatiebeding lager ligt dan de voormalig werkgever heeft gesteld.
Rechtbank Rotterdam, 29 augustus 2012, LJN: BX7261
Tip
Het is raadzaam een concurrentie-, relatie- en boetebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst of de beëindigingsovereenkomst.