Opzeggen: weet je het zeker?
Als een werknemer zijn baan opzegt, dan moet die opzegging duidelijk zijn waardoor er geen sprake is van twijfel. Als de werknemer op de opzegging wenst terug te komen omdat hij het niet zo bedoeld had of zich niet bewust was van de gevolgen. Is het aan de werkgever de werknemer weer te voorzien van werk.
Een werkneemster is een half jaar in dienst als kantinemedewerkster. Ze heeft op een dag een woordenwisseling met een collega. Dezelfde dag benadert zij haar leidinggevende en zegt ze haar baan op. Als ze na vijf dagen op de opzegging terugkomt, houdt de werkgever haar aan haar opzegging.
Beëindiging van de dienstbetrekking
De kantonrechter oordeelt dat de werkgever had moeten onderzoeken of de werknemer de beëindiging van de dienstbetrekking met alle gevolgen van dien werkelijk wenste. Hij had een onderzoeksplicht omdat hij wist dat de werkneemster vlak voor de opzegging een woordenwisseling had met een collega. Het ligt volgens de kantonrechter op de weg van de werkgever om na te gaan of de opzegging niet in een emotionele opwelling is gedaan.
Omdat de werkgever niet meer heeft gedaan dan te vragen of de werkneemster ‘het zeker wist’, mag de werkneemster haar opzegging intrekken. De werkgever moet haar opnieuw te werk stellen, met doorbetaling van loon over de periode waarin zij aan haar opzegging werd gehouden.
Kantonrechter Tiel, 11 maart 2010, LJN BL7426
Tip: Als een werknemer terug wil komen op het genomen ontslag, zal hij dit kort na de opzegging moeten doen. Een aantal weken later wordt door rechters veelal te lang bevonden. Het is goed denkbaar dat de werkgever dan al iemand anders voor die plek in dienst heeft genomen.