Oproepovereenkomst of arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?
Een werknemer sluit met zijn werkgever een voorovereenkomst op afroepbasis voor een periode van twaalf maanden voor de functie van beveiligingsbeambte. Volgens CAO bepalingen blijkt dit echter niet te kunnen.
In de CAO Particuliere Beveiligingsorganisaties is namelijk bepaald dat indien sprake is van een voorovereenkomst, in de eerste 48 maanden geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat door een keten van arbeidsovereenkomsten.
Het Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep kort geding over de vraag of uitvoering is gegeven aan de constructie van de voorovereenkomst uit de CAO.
Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Partijen hebben namelijk aaneensluitend gedurende de periode van twaalf maanden steeds een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één maand gesloten en vanaf de eerste dag betreft het voltijds werkzaamheden in plaats van de in de CAO bedoelde losse en onregelmatige diensten of incidentele werkzaamheden. Het Hof beslist dan ook dat geen invulling en uitvoering is gegeven aan de voorovereenkomst uit de CAO en dus dat er op grond van art. 7:668a BW uitgegaan moet worden van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Gerechtshof Amsterdam, 19 januari 2010, LJN: BM 3048
Tip: De keuze voor een oproepovereenkomst zal niet snel tot problemen leiden bij onregelmatige, incidentele werkzaamheden.