Logo
  • Nieuws
  • 14 augustus 2012
  • mr. Hans Moltmaker, De Vreede Advocaten

Opgedane kennis valt niet onder geheimhoudingsbeding

Drie werknemers doen kennis op binnen een bedrijf. Zij stappen over naar een concurrent en gebruiken de opgedane kennis voor het bedrijf van de concurrent. De oude werkgever probeert ze hierop aan te pakken, maar de kantonrechter straft wel het handelen in strijd met het concurrentiebeding, maar oordeelt dat het gebruiken van opgedane kennis niet zondermeer onder het geheimhoudingsbeding valt.

Beeld Opgedane kennis valt niet onder geheimhoudingsbeding

De werknemer hebben een met hun oude werkgever concurrerende brooddeeguitrollijn (mede)ontwikkeld. Een deskundige heeft gerapporteerd dat aan deze lijn onderdelen herkenbaar zijn die voor het eerst door de oude werkgever zijn ontwikkeld, maar dat de lijn op andere punten duidelijk afwijkend is. De oude werkgever stelt dat de werknemers hun concurrentie- en geheimhoudingsbeding hebben overtreden.

 

Concurrentie- en geheimhoudingsbeding

Een concurrentiebeding is bedoeld om werknemer te weerhouden om voor een concurrent te gaan werken. Een geheimhoudingsbeding is bedoeld om de concurrentiegevoelige bedrijfsgegevens ook werkelijk geheim te houden. Uit dit geval blijkt dat het onderscheid tussen concurrentiegevoelige bedrijfsgegevens en ‘opgedane ervaring’ moeilijk te maken valt. Een werknemer mag namelijk de ervaring die hij opdoet in het kader van zijn werkzaamheden wel gebruiken ten behoeve van een nieuwe werknemer.

 

Algemene kennis en ervaring

De kantonrechter stelt vast de werknemer die in strijd handelt met zijn concurrentiebeding een boete verschuldigd is, maar dat (algemene) kennis en ervaring niet onder een geheimhoudingsbeding vallen, tenzij op onderdelen specifiek overeengekomen. Zou dat wel zo zijn, dan zou het voor de werknemers bijna onmogelijk zijn geworden om elders in de branche werkzaam te zijn, hetgeen in strijd zou zijn met het beginsel van vrije beroepskeuze.

 

Kantonrechter Tiel, 25 april 2012, LJN BW4465

 

Tip

Als u wilt dat uw bedrijfsgeheimen ook werkelijk geheim blijven is het vaak beter een goed en specifiek concurrentiebeding overeen te komen, dan wel zeer specifiek te zijn bij het overeenkomen van een geheimhoudingsbeding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.