Onderzoek: flexibel werken zorgt voor hogere omzet
Er bestaan nog steeds twijfels over de gevolgen en het succes van flexibel werken ten opzichte van traditioneel werken. Nieuw onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Mindmetre - in opdracht van Regus – onder meer dan 16.000 topmanagers over de hele wereld toont het causale verband aan tussen flexibel werken (flexibele tijden en/of locaties) en een hogere productiviteit en omzet.
73 procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat hun productiviteit is toegenomen als gevolg van flexibel werken en 72 procnet koppelt de toegenomen omzet rechtstreeks aan flexibel werken.
Energieker en gemotiveerder
De respondenten gaven daarnaast aan dat zij zich door flexibel werken energieker en gemotiveerder voelen (60 procent), wat kan aangeven waarom zij productiever worden en meer omzet genereren. Dankzij een betere moraal en gezondheid van medewerkers zorgt flexibel werken ook voor het behoud van talent binnen bedrijven en vormt het een belangrijk hulpmiddel bij het belonen en aantrekken van medewerkers.
Enkele andere interessante resultaten:
- 56 procent van de deelnemers verklaart dat zij vaker onderweg werken dan voorheen.
- 58 procent van de deelnemers zegt dat de werknemers in hun bedrijf zich gezonder voelen dankzij flexibel werken.
- 85 procent van de deelnemers verwacht een sterke toename van het aantal mensen dat op enig moment in hun carrière deeltijd gaat werken.
Kleine bedrijven flexibeler
Kleine bedrijven hebben flexibel werken sneller omarmd dan grote bedrijven. 82 procent van de medewerkers bij kleine bedrijven zegt dat hun bedrijf flexibeler werkt dan voorheen tegen 62 procent van de medewerkers bij grote bedrijven.
Recht op thuiswerken
Bedrijven die flexibel werken nog niet op de kaart hebben staan, zullen binnenkort om moeten. CDA en GroenLinks willen werknemers namelijk het recht op flexibele werktijden of thuiswerken geven. De partijen hebben hiertoe een initiatiefwet ingediend. Ze verwachten steun van een ruime Kamermeerderheid.