Logo
  • Nieuws
  • 7 november 2012
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Omzetting arbeidsovereenkomst: concurrentiebeding gaat mee

Een werknemer is bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor een jaar met een detacheerder in de technische sector en bouw, een non-concurrentiebeding overeengekomen. Na dit jaar wordt de arbeidsovereenkomst verlengd voor onbepaalde tijd. Na bijna vijf jaar zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op om in dienst te treden bij een uitzendorganisatie. De werkgever is van mening dat daarmee het concurrentiebeding wordt overtreden.

Beeld Omzetting arbeidsovereenkomst: concurrentiebeding gaat mee

In eerste instantie krijgt de werkgever bij de kantonrechter ongelijk. Bij het verlengen van de arbeidsovereenkomst is het concurrentiebeding niet opnieuw schriftelijk vastgelegd zodat de kantonrechter oordeelt dat er tussen partijen geen concurrentiebeding geldt.

 

Concurrentiebeding nog van kracht

Het Hof Arnhem oordeelt in hoger beroep dat de enkele omzetting van de arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd, waarbij de arbeidsvoorwaarden ongewijzigd blijven, en geen ingrijpende wijziging in de arbeidsverhouding plaatsvindt, niet noodzakelijk maakt dat het eerder gesloten concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeengekomen moet worden. De werknemer is dus nog steeds gebonden aan het concurrentiebeding.

 

Hof Arnhem, 21 augustus 2012, LJN: BX4721

 

Tip

Ter voorkoming van discussie over de vraag of een concurrentiebeding geldt, moet dit expliciet bij het aangaan of verlengen van een arbeidsovereenkomst worden opgenomen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.