Nieuwe uitzendcao’s teleurstellend voor arbeidsmigranten?
De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) is zeer ontevreden over de nieuwe ABU en NBBU cao’s voor uitzendkrachten. Volgens de VIA is er hierin te weinig aandacht voor de specifieke omstandigheden waarin arbeidsmigranten en hun werkgevers opereren.
De VIA ziet het als één van haar doelen om de sector van internationale arbeidsbemiddeling te normaliseren en reguleren, zodat uitbuiting en malafiditeit voorkomen kan worden.
Geen werk, geen geld
Volgens de vereniging blijft het mogelijk in beide cao’s om mensen naar Nederland te halen, zonder dat zij zekerheid hebben over de periode waarin zij werk (en dus loon) ontvangen. “Het gebeurt zelfs dat mensen naar Nederland worden gehaald en in afwachting van werk worden gehuisvest. Ze moeten dan wel huur betalen, maar hebben geen werk” aldus Bert Bakker, voorzitter van de VIA. Het principe van geen werk, geen geld voor een lange periode kan in de ABU cao gedurende 78 weken, in de NBBU cao zelfs 130 weken.
Goede huisvesting
De VIA is ook van mening dat werkgevers verplicht moeten worden om de werknemers in het land van herkomst al de volledige informatie te verstrekken over deze onderwerpen. Het is belangrijk dat de werknemer goed op de hoogte is wat voor werk hij of zij gaat doen in Nederland en wat bijvoorbeeld de verdiensten en werktijden zullen zijn. Verder ontbreken concrete normen voor goede huisvesting van de arbeidsmigranten in de cao’s. De VIA stelt bijvoorbeeld voor haar leden de SKIA-certificering verplicht waarbij zowel de werkgever als elke huisvestingslocatie gecontroleerd worden op een aantal concrete zaken.