Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2011
  • mr. Maaike de Jong, Workx advocaten

Nietig boetebeding in arbeidsovereenkomst door onjuiste formulering

De meeste arbeidsovereenkomsten bevatten een geheimhoudingsbeding. Aan dit beding is vaak een boetebeding gekoppeld. De wet bepaalt aan welke voorschriften een geldig boetebeding dient te voldoen. Daaruit volgt volgens de rechter dat een boetebeding in de arbeidsovereenkomst nietig is indien bij overtreding van het geheimhoudingsbeding door werkgever geen keuze is gemaakt, en zowel een boete als (volledige) schadevergoeding wordt bedongen.

Beeld Nietig boetebeding in arbeidsovereenkomst door onjuiste formulering

De werkneemster is voor de duur van zes maanden in dienst getreden bij een makelaar.  Haar arbeidsovereenkomst bevat een geheimhoudingsbeding waaraan een boetebeding is gekoppeld. De werkgever stelt zich op het standpunt dat de werkneemster haar geheimhoudingsplicht heeft geschonden en vordert haar betaling van de overeengekomen boete van € 2.500.

 

Nietig boetebeding

De kantonrechter Heerenveen komt niet toe aan een oordeel over de vraag of de werkneemster onrechtmatig jegens de werkgever heeft gehandeld door mededelingen te doen over de gang van zaken op het makelaarskantoor. De rechter is namelijk van oordeel dat een boetebeding dat is gekoppeld aan een geheimhoudingsbeding valt onder de wettelijke regels over het boetebeding (art. 7:650 en 7:651 Burgerlijk Wetboek). Op grond van die regels is een boetebeding in de arbeidsovereenkomst nietig indien bij de overtreding van het geheimhoudingsbeding tegelijkertijd een boete én (volledige) schadevergoeding wordt bedongen. De werkgever had bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst een keuze voor één van beide sancties moeten maken. Nu de werkgever geen keuze heeft gemaakt, wordt de vordering van de werkgever afgewezen.

 

Kantonrechter Heerenveen, 16 november 2011, LJN: BU5004

 

Tip

Controleer hoe het boetebeding in de arbeidsovereenkomst is verwoord. Uit deze uitspraak blijkt dat de mogelijkheid om van een overtredende werknemer betaling van een boete te vorderen, staat of valt met een juiste formulering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.