Logo
  • Nieuws
  • 2 februari 2011
  • Miranda Panse

Neemt de werknemer de leiding?

Door de verwachte personeelskrapte wordt de positie van de werknemers steeds steviger. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing, maar ook door de toenemende vraag naar hoger geschoold personeel. Is de werknemer binnenkort weer aan zet in het spel van vraag en aanbod?

Beeld Neemt de werknemer de leiding?

Deze vraag stelt Driessen HRM_Payroll zich in het door de dienstverlener geschreven rapport ‘HRM trends en ontwikkelingen in 2011’. Het CBS verwacht vanaf dit jaar een versnelde toename van het aantal ouderen in Nederland. Op dit moment is het aantal ouderen al 22 procent. Van elke honderd potentiële arbeidskrachten zijn er tweeëntwintig 65-plus; 50 jaar geleden waren dit er nog maar 14.

Het Nieuwe Werken

Door de vergrijzing en de toenemende vraag naar hoger geschoold personeel zijn werkgevers er bij gebaat om goede verbintenissen aan te gaan met talenten - ongeacht of ze jong of oud zijn. Belangrijk is om de eigen talenten te stimuleren door ze ontwikkelingsmogelijkheden te geven via aanvullende opleidingen en variatie in werkzaamheden.

 

Door werknemers meer ruimte en vrijheid te geven om hun werk uit te voeren, wordt de tijdsbesteding efficiënter. Dit kan door de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken (HNW) te verkennen. Veel organisaties zullen daarvoor hun cultuur moeten aanpassen en de vaardigheden/competenties van met name leidinggevenden onder de loep nemen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.