Logo
  • Nieuws
  • 3 december 2008
  • mr. K.P.D. Vermeulen

Moet u een verzoek om urenuitbreiding toestaan?

Een werknemer die binnen de eigen functie meer uren wil werken, kan daartoe op grond van de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) een verzoek bij de werkgever doen. De werkgever moet zo’n verzoek vrijwel altijd honoreren. Dit blijkt ook uit de zaak die speelde bij de Kantonrechter Middelburg.

Beeld Moet u een verzoek om urenuitbreiding toestaan?

In die zaak was de werkweek van een werkneemster op haar verzoek een aantal jaren achter elkaar verkort. Zij wilde op een gegeven moment juist weer meer uren gaan werken. De werkgever stond deze gevraagde urenuitbreiding maar voor een beperkte periode toe. Volgens de kantonrechter had de werkgever het verzoek echter moeten behandelen als een WAA-verzoek om structurele urenuitbreiding voor onbepaalde tijd. Zo’n verzoek had de werkgever moeten toewijzen omdat er volgens de kantonrechter voldoende uren beschikbaar waren om de werknemer tewerk te stellen.

 

Een verzoek om urenuitbreiding moet de werkgever op grond van de WAA overigens bijna altijd toewijzen, behalve als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Daar is bijvoorbeeld sprake van als er ernstige financiële of organisatorische problemen bij inwilliging van het verzoek ontstaan of als er onvoldoende werk voorhanden is.

 

U bent volgens de WAA vrijwel altijd verplicht een verzoek om urenuitbreiding toe te staan, mits dit verzoek betrekking heeft op de eigen functie. Wellicht dat de huidige economische situatie iets meer ruimte biedt voor een werkgever om een beroep te doen op het bestaan van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.

 

Kantonrechter Middelburg, 27 oktober 2008, LJN: BG3568

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.