Langere werkweek voor mannen
Zelfs in typische vrouwenberoepen maken mannen langere werkweken. Mannen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de gezondheidszorg en het onderwijs. Desondanks werken zij gemiddeld bijna 7 uur meer dan hun vrouwelijk collega’s, blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.
In de gezondheidszorg is slechts 17 procent van de werknemers man. Mannen werken daar per week gemiddeld 7,7 uur meer dan hun vrouwelijke collega's. In het onderwijs zijn de verschillen minder groot. Daar werken mannen (38 procent van de werknemers) gemiddeld 5,8 uur per week langer. In de horeca (47 procent man) werken mannen gemiddeld 4,5 uur per week langer dan vrouwen.
Over de hele linie maken mannen langere werkweken dan vrouwen. Zij werken gemiddeld 9,6 uur per week langer dan vrouwen. In de bouw (90 procent man) is het verschil met 12,5 uur het grootst. In de delfstoffenwinning (85 procent man) werken mannen slechts 5,9 uur langer.
Vrouwen langer gaan werken
Ook in vrouwelijke beroepen is het traditionele patroon, waarbij de man meer werkt dan de vrouw, dus nog niet doorbroken. Vrouwen in de gezondheidszorg zijn de afgelopen jaren wel iets meer uren per week gaan werken, maar de stijging is bescheiden. Zij werkten in 2009 een half uur per week langer dan in het onderwijs is het aantal uren dat vrouwen werken vrijwel gelijk gebleven.