Logo
  • Nieuws
  • 9 januari 2013
  • Siem Kannekens

Inzetten camera’s zonder werknemers in te lichten is een strafbaar feit

Het inzetten van camera’s door Aldi om werknemers te controleren zonder hen daarvan in kennis te stellen is volgens Nederlands recht strafbaar. Het zal echter op dit punt niet vaak tot een veroordeling komen omdat een werknemer dan aangifte moet doen tegen zijn werkgever. Dat komt de arbeidsverhouding niet ten goede. Dat stelt arbeidsjurist Joke Top van Top & Mulderij in een reactie op het bericht dat het Duitse Aldi Sud een bureau heeft ingehuurd om haar eigen medewerkers te bespioneren.

Beeld Inzetten camera’s zonder werknemers in te lichten is een strafbaar feit

Een ingehuurde oud-werknemer moest met camerabeelden de medewerkers van de supermarkt controleren. Aldi verzocht de detective zelfs om de financiële situatie van werknemers na te gaan en om camera’s in de kleedkamers op te hangen.

 

Concrete aanleiding

Volgens Top moet er altijd een concrete aanleiding zijn als een werkgever werknemers wil controleren. “Het in te zetten middel moet vervolgens voldoen aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Dat betekent dat het middel evenredig moet zijn aan het op te sporen wangedrag en het moet noodzakelijk zijn om het wangedrag op te kunnen sporen,” aldus Top. De arbeidsjuriste stelt dat er in de situatie bij Aldi hiervan geen sprake is.

 

Top geeft aan dat inbreuk op de privacy altijd zoveel mogelijk moet worden voorkomen. “Soms kan het gerechtvaardigd zijn maar dan moet de werkgever aantonen dat dit het geval is. Een werkgever mag bijvoorbeeld gebruik maken van het ophangen van camera's als er een vermoeden van diefstal bestaat. Maar dan moet de werkgever de werknemers wel laten weten dat er gebruik gemaakt gaat worden van verborgen camera's,” aldus Top.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.