Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2015
  • Lianne Bouman

Ins & outs 183 dagen-bepaling bij inlenen werknemers vanuit buitenland

Veel bedrijven denken dat als zij arbeidskrachten vanuit het buitenland inlenen er pas belastingplicht in Nederland bestaat als dat personeel langer dan 183 dagen in Nederland verblijft. Voor de buitenlandse uitlener kan er namelijk al inhoudingsplicht vanaf de eerste dag dat de arbeidskracht aan het werk gaat.

Beeld Ins & outs 183 dagen-bepaling bij inlenen werknemers vanuit buitenland

Als de buitenlandse uitlener zich onthoudt van de inhoudingsplicht, dan is de Nederlandse inlener aansprakelijk.

183 dagen-bepaling

De Nederlandse inlener moet checken of er een belastingverdrag is tussen de twee landen. De belastingverdragen zijn gesloten om te voorkomen dat er in twee landen belasting moet worden betaald. In de meeste belastingverdragen is bepaald dat het werkland van de werknemer het recht heeft om belasting te heffen over het loon dat de werknemer daar verdient.

Hierop is één uitzondering: het woonland van de werknemer heeft het recht om belasting te heffen als aan drie (cumulatieve) voorwaarden wordt voldaan.

  • De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Binnen welke periode de 183 dagen moeten vallen, verschilt per verdragsland. Zodra de werknemer de periode van 183 dagen overschrijdt, heeft het werkland met terugwerkende kracht het heffingsrecht;
  • De werkgever die het loon betaalt, is niet gevestigd in het werkland; en
  • Het loon wordt ook niet betaald door of namens een werkgever in het werkland, de zogenoemde materiële werkgever.

Als aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan dan heeft het werkland vanaf de start van de werkzaamheden het recht om belasting te heffen.

Let op

De in veel belastingverdragen opgenomen 183 dagen-bepaling werkt niet als er in Nederland een feitelijk werkgever is. Bijvoorbeeld in de situatie dat een inlener zelf leiding geeft aan en toezicht houdt op het ingeleende personeel en de werkzaamheden ook voor rekening en risico van de Nederlandse inlener worden verricht. Of hier sprake van is, hangt af van de feitelijke omstandigheden en gemaakte afspraken tussen inlener en uitlener. Bij de vormgeving en uitvoering van de contracten en afspraken is het verstandig hier op te letten.

Stappen om aansprakelijkstelling te voorkomen

  • Controleer zorgvuldig wanneer er belastingplicht ontstaat in Nederland als u arbeidskrachten inleent vanuit het buitenland al dan niet via een in Nederland gevestigd bedrijf of uitzendbureau.
  • Controleer bovendien of er ook daadwerkelijk loonbelasting wordt afgedragen.
  • Tref maatregelen om een eventuele aansprakelijkstelling te voorkomen, of door het storten van een deel van de factuur op een G-rekening te beperken.
  • Raadpleeg bij twijfel over wie als werkgevermoet worden  aangemerkt) de BelastingTelefoon Buitenland: (055) 538 53 85.

Tip

Bij het tellen van de dagen voor de 183 dagen-bepaling dient uitgegaan te worden van de verblijfsdagen (alle dagen waarop de werknemer in de werkstaat was). Dit betekent dat de dagen waarop de werknemer niet werkte (weekenden of vakantiedagen) niet mee tellen.

Internationale inlenersaansprakelijkheid

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.