Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2012
  • Lianne Bouman

Ins en outs vakantiebaantjes jongeren

16-minners, die bij hun ouders wonen, mogen onbeperkt bijverdienen (vakantie werk/bijbaan) zonder dat er op de kinderbijslag wordt gekort. 16- en 17 jarigen en jongere kinderen, die uit huis wonen, kunnen niet onbeperkt in de vakantie hun spaarpot vullen. Dat geldt ook voor studenten. De vakantie staat voor de deur. Het is handig de ins en outs van bijverdienen te weten.

Beeld Ins en outs vakantiebaantjes jongeren

Uithuizige 16- en 17 jarigen en jongere kinderen

Vakantiekrachten van 16 of 17 jaar en jongere kinderen die niet bij hun ouders wonen, mogen maximaal € 1.240 netto per kwartaal bijverdienen zonder gevolgen voor de kinderbijslag. In de zomervakantie mogen ze nog € 1.300 netto extra verdienen. Verdient een vakantiekracht meer, dan wordt de kinderbijslag helemaal stopgezet.

 

Let op

Als een kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. De ouders ontvangen dan kinderbijslag over het hele kwartaal, waarin hun kind 18 jaar is geworden. Daarom maakt het uit wat hun kind bijverdient over dat hele kwartaal.

 

Studiefinanciering

Jongeren, die studiefinanciering ontvangen, mogen per kalenderjaar niet meer dan € 13.362,53 bruto aan inkomsten genereren om hun studiefinanciering niet in gevaar te brengen.  Wie meer bijverdient, moet zelf de studiefinanciering, inclusief de ov-jaarkaart (studentenreisproduct), stopzetten met ingang van de maand, waarin hij de bijverdiengrens overschrijdt. Het te veel verdiende geld moet hij terugstorten.

 

Belangrijke aandachtspunten

  • Ouders, die kinderbijslag ontvangen zijn verplicht elk inkomen van hun kind dat boven de € 800 netto per kwartaal uitkomt door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank.
  • Een hoog inkomen van een scholier of student kan ook gevolgen hebben voor een eventuele bijstandsuitkering van de ouders.

 

Rechten vakantiewerker en jongere met bijbaan

  • Het bij de leeftijd passend minimumloon.
  • Betaling van de vakantietoeslag, doorbetaalde vakantie- en/of snipperdagen. Hij krijgt de niet opgenomen vakantiedagen aan het einde van de vakantiebaan uitbetaald.
  • Proeftijd: zowel de werkgever als de vakantiewerker kan tijdens de proeftijd onmiddellijk een einde maken aan de overeenkomst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.