Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2008
  • Mariel Hovemann

HRM steeds belangrijker als concurrentiefactor

De focus van het midden- en kleinbedrijf op het aantrekken en vasthouden van talentvolle medewerkers is het afgelopen jaar duidelijk toegenomen. Zeker zes op de tien bedrijven in dit segment rapporteren dat als gevolg daarvan hun personeelskosten significant stijgen. Dit zou kunnen duiden op een sterker gevoelde concurrentie en de wens om de slag om de beste medewerkers niet te verliezen.

Beeld HRM steeds belangrijker als concurrentiefactor

Wereldwijd zit het Nederlandse MKB daarmee in de middenmoot. Dit blijkt uit het International Business Report 2008 (IBR 2008) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Europese landen waar dit effect nog sterker zichtbaar is, zijn bijvoorbeeld Turkije (83 procent), Polen (82 procent), België (79 procent) en Denemarken (70 procent).

 

Internationaal gezien zijn het vooral ondernemingen in opkomende economieën die de druk van personeelskostenverhoging ervaren. Met name bedrijven in opkomende economieën als Vietnam, China en India roeren zich op de arbeidsmarkt. China spant de kroon met 91 procent van de bedrijven dat zegt dit effect te ervaren. Helemaal onder aan de ladder lijkt Japan er met 17 procent het minst last van te hebben. De groeiende aandacht voor het aantrekken en vasthouden van goed personeel, lijkt aan te geven dat steeds meer bedrijven zich realiseren dat Human Resource Management een belangrijke concurrentiefactor is geworden.

 

Werkdruk

Het groeiende belang van HRM als concurrentiefactor lijkt hand in hand te gaan met een stijgende werkdruk bij het bestaande personeel van MKB-bedrijven. Gemiddeld ziet 45 procent van de MKB-bedrijven in Nederland de werkdruk toenemen doordat het aantrekken en vasthouden van personeel moeilijker is geworden. Nederland zit hiermee 2 procent boven het Europees gemiddelde. Andere belangrijke gevolgen van de moeilijkheden met het aantrekken en vasthouden van personeel zijn de toename van operationele kosten en – in iets mindere mate – het verlies van orders.

 

Nieuwe manieren van werken

In Nederland is de laatste jaren veel aandacht voor vasthouden van personeel, aldus Jacob Mook, bestuurslid en partner bij Grant Thornton. “Bedrijven richten hier steeds meer hun focus op. Door competentiemanagement en het aanbieden van cursussen en opleidingen proberen ze medewerkers vast te houden. De komende jaren moet Nederland goed nadenken over de groeiende krapte op de arbeidsmarkt. Het percentage jonge, hoogopgeleide mensen neemt af. Er moet serieus worden gekeken naar ‘alternatieven’ als thuiswerken, parttime werken, flexibele werktijden, bedrijfscrèches en andere manieren om potentiële medewerkers te enthousiasmeren voor de arbeidsmarkt. Hier ligt niet alleen een taak voor de politiek, maar ook voor het MKB zelf, dat met oplossingen moet komen”.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.