Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2013
  • Peter Bekkering

‘HR moet freelancers ook als hun doelgroep zien’

In de ‘fuzzy firm’ van de 21e eeuw gaat het om netwerken, innovatie en ondernemerschap. Daarbij wordt de projectorganisatie de norm en gaan bedrijven steeds meer in zee met zzp’ers. Volgens hoogleraar Creatief Ondernemerschap Arjan Van den Born is daarbij HR hard nodig.

Van den Born: “Het administratieve, ‘harde’, deel wordt ingewikkelder, want er zijn vaak zeer verschillende soorten contracten met freelancers die gemanaged moeten worden. Met ook bijvoorbeeld aspecten als intellectueel kapitaal. Je ziet in de praktijk van de ‘fuzzy firm’, dat deze harde kant vaak wordt opgepakt door inkoop/procurement. En dat er bedrijven ontstaan, ‘sourcing hubs’ die zich specialiseren in deze ‘harde’ kant.”

 

Talentmanagement

En de ‘zachte kant’ van HR? Van den Born: “Inkoop/procurement pakt het niet op en de echte HR-mensen zien de freelancers niet als hun doelgroep. Daardoor komt de zachte kant in een ‘fuzzy firm’ terecht bij de manager waar een freelancer mee te maken heeft.” Een lastige situatie omdat Van den Born twee belangrijke ‘zachte’ taken ziet voor HR: als eerste sourcing c.q. talent management, het binnenhalen van talent. En als tweede het creëren van de juiste omgeving waarin zo’n talent gedijt en innovatie wordt gestimuleerd en het vormen en managen van talentenpools c.q. talententeams. “Belangrijke taken, en een ander accent dan bij de traditionele HR, waar de zachte kant meer op loyaliteit was gericht. Toch zie ik dat het in de praktijk nog onvoldoende gebeurt. Zeker bij traditionele bedrijven, die met freelancers werken. Bij de 21e eeuwse nieuwe ‘fuzzy firms’, bijvoorbeeld in de gaming industrie, is hiervoor bij HR al veel meer aandacht.”

 

Projectvorm

De ontwikkelingen die Van den Born schetst zijn des te meer van belang, omdat hij signaleert dat enerzijds het routinematige werk steeds meer aan het verdwijnen is en anderzijds dat er steeds meer in projectvorm gewerkt wordt.

 

Meer weten over de gevolgen van deze omslag voor arbeidsrelatie, missie, management, leiders en HR? Kom naar de HR Praktijk Dag. Deze dag staat in het teken van flexibiliteit. Van den Born is daar een van de sprekers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.