Hoe flexibel is uw cao?
De veranderende arbeidsmarkt vraagt van HR een innovatieve aanpak van zaken als arbeidscontracten, cao-onderhandelingen en afspraken met zzp’ers. Tegelijkertijd slaat de vergrijzing de komende jaren keihard toe en gaan nieuwe generaties met een ander arbeidsethos de werkvloer bevolken. Wat betekent dit voor toekomstige cao’s?
“In het sociaal manifest Naar nieuwe arbeidsverhoudingen dat werkgevers en vakbonden begin dit jaar samen hebben opgesteld, schetsen we de lijnen voor toekomstig cao-overleg,” vertelt Hans van der Steen, Directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgeversvereniging AWVN. “Centraal daarin staan drie ontwikkelingen: vergrijzing-ontgroening, flexibiliteit en duurzaamheid. We willen af van het klassiek onderhandelen en uitruilen van eisen tussen werkgevers en werknemers.”
Hij vervolgt: “Hiervoor in de plaats moet een model van co-creatie komen, waarin we samen tot moderne arbeidsvoorwaardelijke arrangementen komen. Alle stakeholders – inclusief klanten – moeten hierbij betrokken zijn. Op de agenda staan onderwerpen als productiviteit, concurrentiekracht, knelpunten in de organisatie en flexibiliteit van de arbeidsvoorwaarden.”
Cao van de toekomst
De cao van de toekomst moet volgens Van der Steen en zijn collega Arjen Verhoeff niet langer een document van ‘gestold wantrouwen’ zijn, maar ruimte bieden voor een dialoog tussen werkgever, werknemer én zzp’er. Wat leg je wel en niet vast? Wat spreek je af over vitaliteit, participatie en productiviteit?
Verhoeff: “Dat leidt tot een andere kijk op de functie en inhoud van een cao. Met name op het vlak van flexibiliteit staan werkgevers en werknemers nog wel eens tegenover elkaar. Terwijl werkgevers maximale flexibiliteit ten aanzien van hun medewerkers nastreven, wil laatstgenoemde groep juist meer zekerheid.”
Verduurzamen van flexibiliteit
Volgens beide heren is er op het vlak van flexibiliteit nog een wereld te winnen. Sleutelwoord is het verduurzamen van flexibiliteit. Van der Steen: “De hoog opgelopen discussie in de schoonmaakbranche van het afgelopen jaar vormt hiervan een mooi voorbeeld. Alle betrokkenen waren het er uiteindelijk over eens dat we niet op de oude voet verder konden gaan. Zij staan nu op het punt om afspraken te maken over duurzaam opdrachtgeverschap. In vergelijkbare trajecten is een belangrijke rol weggelegd voor HR als regisseur.”