Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Gezocht: de stelende werknemer

Diefstal, inbraak, cybercrime en andere delicten komen steeds vaker voor in het bedrijfsleven. Maar liefst driekwart van de ruim 1.300 ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere delicten. Binnen de detailhandel ligt dit percentage zelfs op 94 procent.

Beeld Gezocht: de stelende werknemer

Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ondernemers in het mkb en de grootzakelijke markt. Diefstal door eigen personeel wordt het meest genoemd als delict in het afgelopen jaar. Bijna 4 op de 10 ondernemers heeft hiermee te maken. Bovendien ervaart 28 procent diefstal door eigen personeel als een opkomend probleem.

 

Het totaalbedrag aan schade veroorzaakt door diefstal, inbraak en oplichting bedroeg het afgelopen jaar bij een kwart van de ondernemers tussen de 10.000 en 100.000 euro. Bijna één  op de tien bedrijven heeft een schadelast van meer dan 100.000 euro.

Immateriële schade grote gevolgen

“Directe materiële schade wordt met 21 procent als meest vervelende aspect gezien van een inbraak of diefstal, maar vormt slechts een deel van het probleem,” aldus Fred Toussaint, directeur Bedrijven Schade bij Nationale-Nederlanden. “De indirecte gevolgen kunnen veel groter zijn en worden vaak onderschat. Denk bijvoorbeeld aan vertraging in bedrijfsprocessen, het niet kunnen nakomen van afspraken met klanten en leveranciers en juridische claims. Met imagoschade als gevolg.”

Voorlichting voor personeel

Gezien deze uitkomsten is het niet verwonderlijk dat 80 procent van de bedrijven maatregelen neemt tegen diefstal van eigen personeel. Cameratoezicht is daarbij met 15 procent het meest genoemd. Als het gaat om het tegengaan van diefstal krijgt preventie ruimschoots voorrang boven privacy.

 

Opmerkelijk is dat bedrijven hun personeel een ‘sleutelrol’ toekennen in een effectieve diefstalpreventie. Echter bij 36 procent van de ondervraagde bedrijven is datzelfde personeel zelf betrokken bij diefstal. Vandaar dat voorlichting en scholing van het personeel door veel bedrijven als belangrijk wordt gezien.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.